Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Coaching • Grenzen verkennen • Mental Fitness 4U • Training • 

Irritatie is een rotgevoel dat je zo snel mogelijk uit je systeem wilt deleten. Het liefst wil je dat de persoon die je irriteert stopt met datgene wat jou stoort. Spannender is het om je irritatie te onderzoeken. Diegene die je graag achter het behang wilt plakken kan jou namelijk erg veel leren.

Het gedrag waar je je aan irriteert zit namelijk ook in jou. Of je wilt graag dat gedrag van die ander vertonen (maar op de een of andere manier lukt dat niet), of je wilt absoluut zo niet (meer) zijn. In het verleden heb ik me bijvoorbeeld gruwelijk gestoord aan luie mensen. Mensen die tijdens hun werk zaten te lanterfanten en nauwelijks productief waren.

Ook kon ik me mateloos storen aan passiviteit en slachtoffergedrag. Mensen die maanden of zelfs jaren 'klaagden' dat iets ze niet zinde, om vervolgens te blijven hangen in hun situatie.

Waar ik me tegenwoordig weleens aan stoor zijn goedbedoelde opmerkingen zoals: 'Gaat het wel goed met je?', 'Pas je wel op jezelf?' of nog erger. 'Je ziet wat pips, weet je zeker dat het goed gaat?' (alsof ik zelf niet weet hoe het met me gaat)

Wat zegt dit laatste over mezelf? Genoeg. In het verleden ben ik namelijk ook zo geweest. Een helpaholic. Continu bezig zijn met andere mensen, vragen hoe het met ze gaat, mijn bezorgdheid tonen, me schuldig voelen als ik nee moest verkopen. Kortom: ik was continu bezig met andermans leven, hun problemen en hun zorgen.

Inmiddels ben ik erachter gekomen dat helpaholic-gedrag niet zo handig is. Met dit gedrag cijfer je jezelf volledig weg. Je bent vriendelijk en sociaal, maar vooral voor anderen. Sterker nog, je bent té vriendelijk en té sociaal. Wat je zelf wilt en wat je zelf voelt, dat is lastiger te bepalen. Juist omdat je alleen maar gefocust bent op anderen.

Dus dissocieer ik me tegenwoordig van helpaholic-gedrag. Zowel van anderen als van mezelf. Mijn irritatie is dus een spiegel voor hoe ik mijn leven niet meer wil leiden!

 

Joop • 07-01-2011, 00:08
Mijn irritatie is dat ik geen geduld heb met mezelf.
Ik gun mezelf maar zelden tijd om iets aan te leren op een relaxte manier, zoals vloeiend praten, of op me gemak voelen bij verschillende mensen.
En dat komt allemaal omdat ik zo goed mogelijk wil over komen bij anderen wat me dus gewoon niet lukt.
Ik kan ook slecht tegen heel positief gedrag, dat boor ik met een overdosis sarcasme als ik uit mijn stotterende woorden kan komen zo weer de grond in.

Het is best komisch dat ik eigenlijk om deze redenen, een tijdje gestopt ben om onder andere deze redenen. :P
Louise Hildebrand • 08-01-2011, 10:16
Irritatie aan jezelf is nog vervelender. Juist omdat je jezelf niet makkelijk uit de weg kunt gaan ;-) Ik bedacht me nog het volgende. Juist omdat jij alle 'rationele' manieren al hebt geprobeerd, flink in het spirituele bent gedoken en de antwoorden op jouw obstakels verstandelijk al weet, is het misschien juist eens goed om een totaal andere manier te proberen. Zo ben ik sinds een paar maanden intuïtief aan het schilderen. In het begin had ik daar ontzettende moeite mee, juist omdat ik werd gehinderd door mijn gedachten. Maar kennelijk kun je dit trainen, want inmiddels kan ik er ontzettend van genieten en doe ik het nog steeds! (En heb ik het idee dat ik iets meer geduld heb gekregen ;-))

Daarnaast heeft meditatie mij ook erg geholpen. Ik merk het direct als ik een tijdje niet mediteer. De vorm die ik beoefen is TDM. De docente, een goede vriendin van me, geeft binnenkort een lezing op de Sportlagune. Heel interessant, dus als je tijd hebt... Anders kun je kijken op haar website: www.tdmnoordholland.nl. Ze geeft overigens ook privécursussen.
Joop • 08-01-2011, 10:30
Dank je wel, ik heb haar wel eens een intake gesprek zien doen met Roy geloof ik zou ik wel interesant vinden omdat bij te wonen.
Hoe wel ik zelf ook heel veel mediteer dvd's heb om te doen maar eigenlijk te lui ben om het te doen hahaha dus ik zal me daar weer eens aan wagen om mijn training weer op te pakken.

Ik heb er ook wel eens aan zitten denken om gewoon iets spontaans te doen, maar weet gewoon niet zo veel ben zelf niet echt artistiek aan gelegd of zo om te schilderen :P
Stephanie van Raaij • 08-01-2011, 12:57
Dag Joop. Hier de TDM-docente.
Zonder je iets op te willen dringen, wil ik alleen even kwijt dat die luiheid van je fantastisch is! TDM-meditatie heeft namelijk met 'niet doen' te maken: even niks moeten, even niet je best doen en even niet sturen. En voor die luiheid worden we dan beloond met alle voordelen die de meditaties ons opleveren. Wat wil een mens nog meer.
Je bent van harte welkom op de gratis en vrijblijvende(!) informatielezing bij de SportLagune. Deze vindt plaats op dinsdag 15 februari om 20.00 uur. Mocht je dan verhinderd zijn, dan geef ik op 16 februari om 20.00 uur ook nog een lezing bij Vitalenta, Westerweg 14 in Alkmaar.

Wie weet tot ziens.

Louise Hildebrand • 09-01-2011, 15:33
@Joop. Ik weet ook helemaal niks van schilderen. Voordeel is dat ik alleen een kwast hoef vast te houden en moet beslissen welke kleur ik ga gebruiken ;-) Wat ik zo opmerkelijk vind om te zien, ook bij mezelf, is dat een overtuiging heel sterk gedrag bepaalt. Toen ik mijn allereerste Les Mills training deed, was ik ervan overtuigd dat lesgeven helemaal niks voor mij is. Moet je mij nu zien ;-) Ik zou dus nog niet concluderen dat je niet artistiek bent. Wie weet zit er een ware Picasso in je ;-p

@Stephanie. Daarom had ik in het begin zo'n moeite met mediteren. Ik vond het verspilde tijd. In 2 keer 20 minuten kun je heel veel doen! Inmiddels ben ik erachter dat dit juist een waardevolle investering is. Ik kan zo ontzettend opknappen na een meditatie. Juist 's middags of 's avonds, als ik al een hoop gedaan heb en vermoeid ben, doet het wonderen!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.