Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Mental Fitness 4U • 

Een weg naar meer geluk is zelfacceptatie. Voor veel mensen is dat lastig. Juist wanneer het gaat om acceptatie van negatieve eigenschappen.

Positieve eigenschappen? Ja graag!
Positieve dingen van onszelf accepteren is, voor de meeste mensen, niet zo moeilijk. Aardig zijn, vriendelijk, geïnteresseerd, integer, betrokken, sociaal, intelligent... Het is fijn om deze kwaliteiten te hebben. Het is ook fijn om te horen dat andere mensen jou deze eigenschappen toeschrijven. Het laat je goed voelen, gewaardeerd en geliefd.

Nee, dat ben ik niet
Voor negatieve eigenschappen geldt een ander verhaal. Niemand vindt het leuk om te erkennen dat hij verslavingsgevoelig is, passief, egoístisch, afhankelijk, gemeen, jaloers, negatief, somber of lui. Dus poetsen we die dingen graag van onszelf weg. We negeren deze eigenschappen. Of projecteren ze op andere mensen. Wijzen is gemakkelijker dan erkennen dat jij niet perfect bent.

Positief en negatief = heel
Toch is dat niet de weg naar meer geluk. Als mens heb je zowel positieve als negatieve eigenschappen in je. Accepteer je dat niet, dan zal vooral het negatieve deel problemen gaan opleveren. Je mag van jezelf niet hunkeren naar die doos chocola of naar die fles wijn. Je mag geen afhankelijke gevoelens hebben. Je mag niet lui zijn, somber of negatief. Exit negatieve dingen. En daarmee amputatie van een deel van jezelf.

Balen en afstraffen
Elke keer dat een negatieve eigenschap de kop opsteekt baal je van jezelf. En dat niet alleen, vaak straf je jezelf voor de gevolgen en spreek je jezelf steng toe. Heb je WEER een pak koekjes opgegeten. Ben je voor de zoveelste keer NIET productief geweest. Laat je je WEER beïnvloeden door negatieve gedachten. Overbodig om te zeggen dat deze gedachten niet bevorderlijk zijn voor je humeur.

Passief?
Acceptatie van minder leuke kanten betekent niet dat je passief bent naar je negatieve deel. Wat jij bijvoorbeeld met je jaloerse, afhankelijke of egoïstische gevoelens doet, daar heb je wel degelijk invloed op. Acceptatie betekent wel dat je deze kant van jezelf ziet en ermee leert dealen. Daardoor zul je minder de neiging hebben om jezelf te straffen als je een keer de mist ingaat. En dat is weer bevorderlijk voor je gevoel van geluk.

Dus vraag jezelf eens af: welke negatieve eigenschappen heb jij? Accepteer jij die? Of doe je er alles aan om die negatieve eigenschappen voorgoed uit je systeem te rammen?

 

Joyce Mijts • 08-02-2012, 18:38
Ik ben het zeker met je eens! Iedereen heeft positieve en minder positieve kanten. Ze kunnen niet onafscheidelijk gezien worden. Ze kunnen elkaar zelfs versterken. Door de minder positieve eigenschappen te erkennen, kun je ze beïnvloeden en sommige zelfs in positieve zin gebruiken om iets voor elkaar te krijgen. Ik vind het niet leuk als ik iets niet weet of als ik faal. Dat probeer ik om te zetten in energie om iets te leren of beter mijn best te gaan doen. Geen garantie maar het motiveert wel.
Louise Hildebrand • 14-02-2012, 14:30
Negatieve eigenschappen of gevoelens kunnen je inderdaad motiveren tot groei. Zo ben ik bijvoorbeeld onlangs luiheid, passiviteit en weerstand tegengekomen. Iets wat ik helemaal niet leuk vind en ook niet ken van mezelf. Het liefst wilde ik deze kant deleten en negeren. Maar hoe harder je negatieve dingen negeert, hoe harder het tegen je gaat schreeuwen. Dus ben ik nu bezig om ernaar te kijken. En dat geeft inzicht, rust en uiteindelijk groei!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.