Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

Inmiddels werk ik ruim 2 maanden bij HumanCapitalCare.  En ik kan niet anders zeggen: ik ben blij met de stap die ik heb genomen.

Psycholoog bij HumanCapitalCare: hoe bevalt mijn nieuwe baan?

Elke dag ga ik met plezier naar mijn werk en word ik blij van alle uitdagingen die op mijn pad komen. Eerste uitdaging was het bedrijf en haar medewerkers leren kennen. Wie doet wat? Wat is waar te vinden? Wat zijn de procedures? Wat is de cultuur? Wat kan wel? Wat kan niet? Hoe werken de computersystemen?

Interne marketing

Tweede uitdaging was om collega's duidelijk te maken dat ik er ben. Interne marketing dus. Mezelf voorstellen, vertellen wie ik ben, wat ik heb gedaan en wat ik te bieden heb. Uitleggen wat het verschil is tussen een bedrijfsmaatschappelijk werker en datgene wat ik doe, uitleggen dat er een verschil bestaat tussen een GGZ-psycholoog en een bedrijfspsycholoog. Uitleggen wanneer cliënten naar mij kunnen worden verwezen en wanneer niet.

Eerlijk is eerlijk. Aan het begin had ik niet alle antwoorden paraat. En nog steeds krijg ik vragen waar ik niet meteen het antwoord heb. Maar elke dag stijgt mijn kennisniveau en leer ik de organisatie beter kennen.

Grootste uitdaging

Naast deze uitdagingen kreeg ik er een derde en grootste uitdaging bij. Na een maand in dienst te zijn, viel ik van de trap. Ik dacht nog: ik sta stoer op en doe net alsof er niks aan de hand is. Niet dus. Ik mocht niet opstaan van de bedrijfsarts die meteen ter plekke was, want: "Je moet in elk geval gehecht worden". De schade: 3 hechtingen op mijn onderkin, 2 afgebroken kiezen, een gekneusd kaakgewricht, een gekneusd scheenbeen en een lichte hersenschudding.

De hechtingen, kiezen, kaak en kneuzingen waren nog het minste probleem. De hersenschudding: die bleek het lastigste te zijn. Al eerder dit jaar liep ik een hersenschudding op door een val van een scooter. Ik herkende dus de signalen. Extreem moe, hoofdpijn, een vol hoofd, licht en geluid dat tien keer zo hard binnenkomt, geen supermarkt binnen willen lopen vanwege de overkill aan producten, kleuren en prikkels... Tja. En dan ben je net begonnen in een nieuwe baan... Een volle werkdag maken was niet te doen, dus ik moest een flinke stap terug doen.

Hardnekkige overtuigingen

En dan besef je pas hoe hardnekkige, strenge overtuigingen in de weg kunnen zitten. Ook al zei mijn lichaam anders, mijn gedachten protesteerden flink op het feit dat ik veel minder uren werkte dan normaal:

'Je bent net begonnen in deze baan, je kunt het niet maken om minder te werken, je bent niet doodziek, dus hoppakee, gewoon wat uurtjes werken. Bouw deze uren op, werk gewoon door de pijn heen. Dat kun je best!

Ik voelde me schuldig, naar en vervelend. Niet eens vanwege de fysieke problemen, maar meer vanwege het feit dat ik beperkt kon werken. Hoe streng kan een mens zijn! Gelukkig heb ik door de jaren heen mezelf getraind om beter te luisteren naar mijn lichaam en ongezonde overtuigingen om te buigen naar gezondere overtuigingen:

Als je nu geen rust neemt, dan kun je niet goed herstellen. De kans is dan groot dat je blijvend klachten houdt. De val is overmacht, daar kun je verder niks aan doen. Iedereen begrijpt best dat ik tijd neem om te herstellen en dat ik niet volledig kan werken.  

Optimistische gedachten

Naast het opmerken van mijn strenge IK was het interessant om te merken dat ik ook een optimistische IK heb. Een van mijn eerste uitspraken was: 'Dit is de beste plek om een val te maken, tussen bedrijfsartsen en andere hulpverleners!'

Ook dagen na de val had ik veel optimistische gedachten. 'Gelukkig heb ik mijn nek niet gebroken.' Fijn dat ik niet op mijn voortanden ben gevallen. Wat geeft het me een goed gevoel dat collega's zo warm en betrokken zijn!'

Ja, het had veel slechter kunnen aflopen. De val was vervelend, maar de gevolgen vielen uiteindelijk mee. Daar ben ik erg blij om. Dus ondanks de strengheid is mijn glas meestal half vol. Inmiddels heb ik veel minder last van de hersenschudding. Fijn! Dus het ziet ernaar uit dat ik in 2020 weer volop gas kan geven ;-)

HumanCapitalCare helpt organisaties bij de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Sinds kort zijn er psychologen in dienst, waaronder ikzelf. De psychologen van HumanCapitalCare werken met een positieve insteek en oplossingsgericht aan gezonde en vitale medewerkers. Stuur gerust een e-mail naar: l.hildebrand@humancapitalcare.nl voor meer informatie. Samen met mijn collega's ben ik je graag van dienst.

 

Manuela de Klaver • 11-01-2020, 13:30
Hoi Louise,
Leuk om je als collega bij HCC erbij te hebben, ik kijk uit de de sparringsmomentjes, die we dit jaar ongetwijfeld zullen hebben. Zo’n lichte hersenschudding is inderdaad vervelend. Goed dat je je lichaam de tijd gunt om goed te herstellen.
Louise Hildebrand • 12-01-2020, 13:11
Wat leuk dat je een reactie plaatst op mijn blog! En ja, ik kijk ook uit naar de sparringmomenten. Er zijn namelijk zoveel interessante onderwerpen en visies om over te sparren! Het voordeel van mijn val is dat ik weer eens goed besef hoe hardnekkig oude overtuigingen kunnen zijn. En dat je kunt kiezen welke overtuiging je gelooft, en welke niet. Tot snel!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.