Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

De perfecte baan? Een strak lijf? Veel mooie spullen? Wat maakt een mens nou écht gelukkig? Lees deze acht tips en krijg een positieve, mentale boost!

1. Leer jezelf kennen

Als je niet weet waar je gelukkig van wordt, dan kun je ook geen dingen doen die jou gelukkig maken. Breien, punniken, schoonmaken, in de natuur wandelen, koken, sporten, You Tube filmpjes bekijken, lezen, vrienden opzoeken, familie bezoeken, werken of gewoon niks doen. Ga voor jezelf na waar jij energie van krijgt. En bedenk: wat anderen leuk vinden, dat kan jouw grootste nachtmerrie zijn. Plan tijd voor jezelf in. Gun jezelf deze tijd om op te laden en je happy te voelen.

2. Dump negatieve gedachten

Je denken is je grootste vriend maar ook je grootste vijand. Gedachten dat je niet goed genoeg bent. Gedachten dat je faalt. Gedachten dat je nooit meer gelukkig zult zijn zonder je partner. Dit soort negatieve gedachten slurpen energie. Hoe realistisch zijn jouw gedachten eigenlijk? Hoezo ben je niet goed genoeg? Hoe groot is de kans dat je faalt? Of dat je nooit meer gevoelens krijgt voor een andere man of vrouw? Vervang negatieve gedachten door realistische gedachten of positieve gedachten. Dat maakt je leven een stuk prettiger.

positief denken gelukkig zijn onrust stress piekeren

3. Gooi perfectie overboord

Dat perfecte lijf, de perfecte partner, de perfecte baan, de perfecte baas of collega, de perfecte manier om dingen te doen... Streven naar perfectie kan leiden tot geweldige prestaties, maar het kan ook zorgen voor eeuwige ontevredenheid. En wat is perfectie eigenlijk? Veel topmodellen uit magazines zijn gephotoshopt en vooral onzeker zo onthult topmodel Cameron Russell op een YouTube-filmpje. Maak fouten, durf te vallen en sta vooral weer op. De grootste leermomenten zijn de momenten waarop niet alles even soepel verloopt of waarop je niet alles krijgt wat je wilt...

4. Stop met vergelijken

Die ander heeft het beter en is succesvoller. Hij of zij verdient meer, ziet er mooier uit, presteert beter en wat al niet meer. Vergelijken met een ander maakt doodongelukkig en is vooral zinloos. Je vergelijkt jezelf met iemand die een andere geschiedenis heeft, een andere persoonlijkheid heeft en andere kwaliteiten heeft. De enige eerlijke vergelijking is de vergelijking met jezelf. Waar stond jij een jaar geleden? Of vijf jaar terug? En ben jij tevreden met de stappen die jij hebt gemaakt?

5. Vermijd keuzestress

Natuurlijk is het best leuk om elke dag een andere outfit aan te trekken, maar heb je die 20ste paar schoenen nou echt nodig? Of ben jij liever iemand die uren voor de kast staat om te bedenken: wat moet ik in godsnaam aan? Het hebben van veel kleding en andere spullen brengt keuzestress met zich mee. Het kopen van overtollige gadgets geeft vaak een kort moment van plezier. Na een week (of misschien al na een uur) is de high van je nieuwe aankoop verdwenen en wil je de volgende 'shot'. Investeer liever in leuke ervaringen. Die blijven langer in je gedachten en zorgen uiteindelijk voor meer geluk.


6. Dump energievampieren

Je kent ze wel. Mensen die veel tijd en energie van je vragen. Je voelt intuïtief aan dat je deze mensen het beste links kunt laten. Soms is dat niet altijd mogelijk, maar je kunt wel kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je niet compleet leegloopt. Wat zou je zelf kunnen doen om het contact te beperken of om de verstandhouding te verbeteren? Vervang energievampieren zoveel mogelijk door mensen bij wie je je prettig voelt. Daar wordt je leven een stuk aangenamer door.


7. Word je eigen beste vriend(in)

Jij bent diegene met wie je de rest van je leven moet doorbrengen. Partner of geen partner, kinderen of geen kinderen, goede vrienden of niet. Jij bent er altijd. Dus is het verstandig om jezelf enigszins leuk te vinden. Accepteer jij jezelf zoals je bent? Inclusief de minder positieve eigenschappen? Mooi, dan is de kans groot dat je redelijk goed in je vel zit. En dat betekent echt niet dat je van de daken hoeft te schreeuwen hoe geweldig je bent. Het betekent wel dat je, ondanks je fouten en tekortkomingen, je jezelf de moeite waard vindt. Besteed tijd aan jezelf. Zorg voor jezelf. Wees lief voor jezelf. En het belangrijkste: beschouw jezelf als je beste vriend of vriendin.

8. Shit happens

Het leven is niet altijd even leuk, mooi en gezellig. Mensen gaan uit elkaar, worden ziek, ontslagen, bedrogen, pijn gedaan, voor de gek gehouden of uitgelachen. 'Waarom ik?' wordt vaak geroepen door mensen die wat overkomen. Een simpel antwoord: 'Waarom niet jij?' Wat maakt jou als mens zo uniek dat je nooit verdriet en ellende meemaakt? Verdriet en ellende horen bij het leven, hoe vervelend dit ook is. Wees mild voor jezelf, accepteer je verdriet en pijn, kijk hoe je jouw situatie kunt verlichten en maak plannen voor een betere toekomst.

Worstel je al lange tijd met je goede gevoel en tevredenheid? Misschien wordt het dan tijd om je mentaal fit en sterk te trainen. Mentaal fitte mensen voelen zich positief, zijn mentaal veerkrachtig en doen dingen waar ze zich happy bij voelen. Dit positieve gevoel kun je trainen. Heb je hulp hierbij nodig? Of wil je jouw medewerkers mentaal fit trainen zodat ze minder snel ziek zijn? Of juist sneller herstellen?

Neem dan gerust contact op en vraag naar de mogelijkheden. Stuur een e-mail naar info@louisehildebrand.nl of bel naar 06 52 33 68 90. Meer weten over mentale fitheid? Luister dan naar onderstaande radiouitzending van Mentaal Fit en Gezond.

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.