Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
'Hoe heb je dat ervaren, de verhuizing van Alkmaar naar Veghel?' Onlangs stelde een kennis mij deze vraag. Een interessante vraag. Want hoe voelde het om deze stap te maken? Om 14 jaar herinneringen achter me te laten? Om helemaal opnieuw te beginnen? Zowel op werkgebied als privé? Ruim een jaar later kijk ik terug...

En ik kan er heel duidelijk in zijn. Het is een van mijn beste beslissingen ooit. Ik had het gevoel dat ik in Alkmaar op een dood spoor zat. Ik bleef hangen in oude herinneringen, schuldgevoelens over een verbroken relatie en in mijn werk. Ik leefde mijn leven, had mijn sociale contacten, vrienden, leuke opdrachtgevers, maar ik voelde geen sprankeling meer. Mijn vuur was langzaam gedoofd. Ik voelde me niet meer gelukkig in mijn leefsituatie.

Bali of Veghel?
En toen kreeg ik een ingeving. Ik kan me het exacte moment nog herinneren. Namelijk het moment dat ik wegreed uit Veghel na een bezoek aan mijn ouders. Ik ga verhuizen! Waar naartoe maakt niet uit. Al had ik een geweldige man leren kennen op Bali, dan woonde ik nu waarschijnlijk daar.

En toen kwamen de kritische stemmetjes. Moet je dit nou wel doen? Je hebt in Alkmaar een goede basis. Verhuizen is zo'n rompslomp. Dat gaat nooit lukken op korte termijn. Je weet niet of dit de oplossing is voor je ontevreden gevoelens. Dit moet je niet doen, echt niet. Je hebt veel te verliezen. Doe niet zo impulsief. Het is onverstandig...

En zo had ik nog wel honderden andere irritante gedachten.

Negatieve gedachten verslagen
Negen maanden later woon ik niet op Bali maar in Veghel. 'Waarom in godsnaam Veghel?' Vroegen veel mensen aan mij. Een dorp in Brabant dat vooral bruist op chocoladegebied (Mars) en supermarktgebied (Jumbo). Echt veel is er niet te beleven. Een gemiddelde zaterdag in Veghel centrum lijkt op een maandagochtend in het centrum van Alkmaar wanneer de winkels gesloten zijn.

Mis ik Alkmaar? Om eerlijk te zien niet. Hooguit mijn vriendinnen. Natuurlijk is er veel meer te beleven in Alkmaar dan in Veghel. Een Alkmaars terras is veel gezelliger dan een Veghels terras. En ook op shop- en natuurgebied vind ik Alkmaar een stuk leuker. Maar ik krijg er veel dingen voor terug. Het belangrijkste: mijn familie. Daarnaast heb ik oude vriendinnen die ik vaker zie en heb ik nieuwe vriendinnen gemaakt die ik anders nooit had leren kennen.

Werkstrubbelingen
Op werkgebied heb ik flink moeten worstelen. Hoe ga ik hier mijn geld verdienen? Ga ik voor veilig, de sportschool, of ga ik voor risico, Mental Fitness 4U? Hoe kom ik aan opdrachtgevers? Hoe maak ik mezelf zichtbaar als kleine zelfstandige? Welke richting wil ik op met mijn activiteiten? Maar ook daar komt steeds meer duidelijkheid in.

Elke verandering is in het begin lastig want je laat iets achter. Wat je ervoor terug krijgt weet je niet. Maar als je de stap niet waagt zul je nooit weten of dit een stap is die jou gelukkiger maakt...

Mentaal fitte mensen nemen actie als ze geen sprankeling meer voelen. Ze nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen geluk en kijken naar manieren om meer tevredenheid te voelen. Zowel op werkgebied als privé. Worstel jij met ongelukkige gevoelens? Heerst er binnen jouw bedrijf veel onrust, hoge werkdruk en stress? Misschien kan ik je verder helpen. Ik geef bedrijvenworkshops 'Mentaal Fit zijn' en (incompany-) coachingstrajecten. Neem gerust contact op voor meer informatie.

 

Ximaar • 19-04-2015, 09:45
Er zat dus ook een familie-element in. Zelf heb ik aanvankelijk bedacht dat je familie was van de Alkmaarse glazenier, maar dat had ik duidelijk mis.

In 2007 heb ik een keer in Veghel overnacht: Toen waren ze net (of bijna) klaar met de ombouw van hun busstation. Dat deel zag er nog kaal en steriel uit. Voor de rest vond ik het wel meevallen.
ximaar.wordpress.com
Louise Hildebrand • 21-04-2015, 14:48
Ik zie nu pas je reactie! Ja, er zat zeker een familie-element in. En nog steeds ben ik elke dag blij met mijn keuze, juist omdat mijn familie om de hoek woont. Overigens is het busstation in Veghel inmiddels verplaatst naar de hoek Rembrandtlaan-Stadhuisplein, bij het gemeentehuis. Het busstation op het Bolkenplein paste kennelijk niet in de plannen voor hoogwaardig openbaar vervoer.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.