Niet lekker in je vel zitten. Negatieve gedachten. Piekeren. Somber zijn. Faalangstig zijn. Burn-out gerelateerde klachten. Al eerder schreef ik 2 blogs over klachten die kunnen ontstaan op het moment dat er een mismatch is tussen jou als persoon en jouw baan. Maar hoe kom je erachter dat jouw baan geen match (meer) is? En welke vragen kun je jezelf dan stellen? In dit blog zal ik hier verder op ingaan.
Huisarts, praktijkondersteuner, cardioloog, MDL-arts, acupuncturist, logopedist, haptonoom, osteopaat. Voordat Sam bij mij terechtkwam had hij al vele hulpverleners en therapeuten bezocht. En nu kwam hij bij mij: "De experts zeggen dat er geen medische oorzaak is voor mijn klachten. Ze denken dat het stress is. Daarom zit ik nu hier."
Hoe kan het zijn dat iemand van de een op de andere dag plotseling uitvalt?' Ik wil het snappen, vroeg laatst een manager aan mij. 'Als het niet goed gaat, dan trek je toch aan de bel?' Ja en nee. De meeste mensen die met burn-out-gerelateerde klachten ziek worden kunnen achteraf prima vertellen waar het mis is gegaan. Anderzijds is het niet eenvoudig om de sluipende opbouw van een burn-out te herkennen. Daarnaast willen veel mensen uit schaamte of faalangst niet toegeven dat het minder goed gaat. Kortom, verschillende factoren spelen een rol. Wat zijn deze factoren? En hoe kun je voorkomen dat je compleet opbrandt?
"Vind je je werk leuk?" Het lijkt een simpele vraag. En een vraag die snel en goed te beantwoorden is. Dat zou je tenminste denken. Toch spreek ik veel medewerkers in de spreekkamer die niet altijd een duidelijk antwoord geven. Voor mij is dat een signaal om te onderzoeken of iemand wel op de juiste (werk)plek zit. Is dat niet het geval, dan is de kans groot dat iemand allerlei vage fysieke en mentale klachten ontwikkelt zoals onzekerheid, somberheid, faalangst, hartkloppingen, piekergedrag, perfectionisme of onrust.
Op 10 oktober 2019 trad ik officieel in dienst bij HumanCapitalCare. Inmiddels zijn we 1 jaar verder en is mijn contract verlengd. Een goed moment om terug te blikken. Kort samengevat: ik heb ontzettend veel geleerd. En wat zit ik toch goed op mijn plek!
Het coronavirus is een groot wereldwijd probleem waar veel mensen de gevolgen van ondervinden. Hoe zorg je ervoor dat je mentaal sterk blijft, je angst beperkt en zo min mogelijk piekert? In dit blog geef ik 9 praktische tips.
Juli 2005. De maand en het jaar waarin ik officieel als zzp'er begon. Ruim 14 jaar later besluit ik om in loondienst te gaan. Wat een enorme verandering. En wat heb ik er zin in!
Een van mijn opdrachtgevers vertelde het volgende: 'Mijn medewerkers klagen dat het zo ontzettend druk is. Ik wil weten of het daadwerkelijk zo druk is, of dat ze zich druk maken. Want daar zit toch echt een wezenlijk verschil in.'
Onlangs sprak ik een HR-manager over het ziekteverzuim binnen haar bedrijf. "Ons ziekteverzuim is best hoog. Wat mij opvalt is dat medewerkers die omvallen vaak jonge ouders zijn. Normaalgesproken kunnen onze medewerkers het werk goed aan. Maar met een jong kind niet meer."
Nog steeds ben ik elke dag blij als ik mijn dochtertje Emily zie. Van een kleine ukkepuk is ze al echt een klein meisje geworden dat nieuwsgierig de wereld verkent. Ze is vrolijk, tevreden en erg beweeglijk. Ze wil alles pakken en vooral alles in haar mond stoppen. En wat vind ik het toch snel gaan allemaal!