Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

Veel mensen hebben één geweldig groot talent: opnoemen wat niet goed is of wat niet goed gaat. Dingen die verbeterd moeten worden, waar ze ontevreden over zijn en waar keihard aan getrokken moet worden. Sommige mensen noemen dat doelen. Ik noem het klagen.

Je bent moe, ziek, zwak of misselijk. Je relatie loopt niet lekker. Je collega's functioneren niet. Je kinderen zijn plotseling Oost-Indisch doof. Je gevoelens zitten je dramatisch vaak in de weg. Bepaalde situaties heb je niet in de hand en verdomme, je zal en moet de controle terugpakken. Misschien kun je dit lijstje aanvullen met je eigen issues.

Een handige strategie voor geluk is het niet. Door te focussen op dingen die niet goed gaan, bezorg je jezelf een enorm rotgevoel. Je wordt verdrietig, somber of in het ergste geval depressief. Misschien word je wel pissig, gefrustreerd of onverschillig. Hou je ervan om je frustraties af te reageren, dan heeft je omgeving vette pech. Krijgt die ook nog eens de wind van voren. Hoe dan ook, geobsedeerd zijn door dingen die niet goed gaan is een fantastische manier om je dag te verpesten.

Dus roep ik vandaag uit als anti-klaagdag. Nee, hoor, ik ben niet moe. Die wallen onder m'n ogen komen vanzelf: hèt voordeel van ouder worden. Een lijst van hier tot Tokio van dingen die ik moet doen? Welnee, een ellenlange to-do-lijst is een geweldige manier om je dag door te komen. Wat moet ik anders de godsganse dag doen? Een lege bankrekening omdat je je shopverslaving niet in de hand kunt houden? Ik sponsor de recessie. Er moet toch iemand bijdragen aan economisch herstel?

Ik begon de dag met klagen. Dat ik me zo moe en brak voelde (och, och... arme ik ). Ik voel me nog steeds moe, maar ik verleg mijn aandacht. Ik doe wat ik kan doen, accepteer dat ik niet zo productief ben als ik wil en spreek mezelf wijselijk toe (het is niet anders, het werk komt echt wel af maar dan wat later...zucht (o nee, niet klagen...).

 

Ootje • 27-01-2011, 17:40
jaaaa, ik weet er ook één.... nee hoor, helemaal niet vervelend dat m'n geld niet overgeboekt was. Ik heb gewoon even gezellig kunnen mailen met Louise, hahahaha. Enne... het is geregeld ;-)
Louise Hildebrand • 27-01-2011, 22:38
Hahaha. Da's een goeie! Je volgt zeker een geweldige training om je mentale fitheid te trainen ;-)
Joop • 27-01-2011, 23:07
Ik ken er ook wel een paar.
Ik chagerijnig? Ik ben gewoon te druk met leuke dingen doen.
Stotter ik??? nee hoor helemaal niet, ik heb je gewoon graag in mijn buurt.
Ootje • 28-01-2011, 10:16
Mental Fitness, een aanrader ;-) (ff reclame maken)
Ootje • 28-01-2011, 10:17
nu is het vrijdag, volgende week gaan we weer verder, hihi
Xiwel • 28-01-2011, 11:37
Heb je deze pagina www.doorzon.nl van Zus&Samenleving soms bekeken? ;-)

Ik heb er in het algemeen weinig last van. Ik hoef dan ook niet mijn best te doen om er tegenin te gaan. Toch bekijk ik wel elke ochtend even een serie verse spotprenten. Geheid dat er 1 (of meer) tussenzit die me doet lachen en relativeren.

Daarbij geloof ik in iets als bioritme. Hoe het precies zit weet ik niet en wil ik niet weten. Wel is het zo dat er circa eens per 4 weken een paar dagen tegenzitten. Vaak worden die dagen gevolgd door slecht weer als storm en regen. En sinds ik dat effect ken hou ik er rekening mee en accepteer ik het. Het beste is niets doen, dan doe ik ook niets verkeerd. Goed slapen is doorgaans het beste en enige medicijn. (Lekker) Eten of bijvoorbeeld kopen om je beter te voelen werkt niet. De lol is daar snel van af en daarna komt het vervelende gevoel erger terug.
Louise Hildebrand • 28-01-2011, 12:24
@Joop. Geweldige voorbeelden!

@Odi. Vandaag is het inderdaad vrijdag. Een dag VRIJ van klagen :-)

Dus nee, ik had geen tijd tekort om de hele nieuwe release te geven, ik houd mijn deelnemers graag in spanning over deel 2 van BB52. Was ik op sommige momenten de choreo kwijt? Welnee, ik zet graag mijn improvisatietalent in ;-)

@Xiwel. Leuke site! Interessante informatie over bioritme. Geloof het of niet, laatst had ik ook van die dagen, toen keek ik toevallig naar de lucht en zag ik dat het volle maan was?! En eens per 4 weken...?! Is dat zoiets als PMS bij een vrouw? Dat geloof ik namelijk ook stellig in. In de week voor mijn menstruatie heb ik een heks als alterego. Heb een kort lontje, ben vlijmscherp in mijn snauwen en zoek graag ruzie met dierbare mensen om me heen. Bij voorkeur (ex-) mannen/partners.
Joop • 30-01-2011, 07:51
@Louise, Je verbergt dat dan heel goed, lijkt me lachen dat een keer mee te maken.
Waarom eigenlijk bij voorkeur (ex)-mannen/partners?
Louise Hildebrand • 31-01-2011, 14:40
@Joop. Als ik echt chagrijnig ben, dan schuif ik dat niet onder banken of stoelen. Op de Sportlagune ben ik overigens nauwelijks chagrijnig (geweest). En waarom mannen? Goede vraag. Waarschijnlijk omdat ze me dan extra op de zenuwen werken. En waarom dat is? Geen idee! (En laat ik nou eens geen gegronde verklaring zoeken, het IS...)
Joop • 31-01-2011, 16:15
Wauw had ik niet achter je gezocht.
Maar ja aan de andere kant is dat ook mijn fout denk ik, ik ga zo op in het problemen dat spreken nog een drempel is dat ik me niet zo makkelijk uit.
En dan vergeet ik vaak dat anderen dat niet hebben.
Je zou haast niet denken dat iemand met zo'n lief karakter chagerijnig kan zijn hmmm.....

Maar goed mijn excuus voor de vooroordeling :D
Louise Hildebrand • 31-01-2011, 21:26
Ik ben ook maar mens. Een mens die goede dagen heeft, minder goede dagen en ook weleens chagrijnig is ;)

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.