Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

Geïrriteerd. Boos. Verdrietig. Teleurgesteld. Angstig. Onzeker. Eenzaam. Kortom ongelukkig. Energievampieren, mensen die veel energie en tijd kosten, bereiken veel. En dan vooral in negatieve zin. Dit soort mensen maakt je doodmoe. Je denken draait overuren op het moment dat een energievampier vastgeroest zit in je leven.

Je hebt niet altijd een keus wanneer het gaat om de mensen om je heen. Je familie zal, op welke manier dan ook, altijd deel uitmaken van je leven. Je collega of je baas, die kun je ook niet altijd zelf uitkiezen. Maar als je blijft trekken aan een vriendschap die lang geleden is doodgebloed, of als je jaren blijft hangen in een ongelukkige relatie, dan wordt het tijd voor actie.

Radicaal afkappen
Meest radicale manier is de vriendschap of relatie verbreken. Misschien is dit wel een beangstigende gedachte. Want mensen houden over het algemeen niet van verandering en verlies. Hoeveel energie een vriendschap of relatie ook kost, het is wél bekend en vertrouwd terrein. Wat je ervoor terugkrijgt, dat weet je niet. Misschien wil je de ander niet kwetsen. Of ben je bang voor de reactie van de ander. Dus blijven veel mensen hangen in een ongelukkige situatie.

Maar het was zo leuk
Naast angst voor verandering speelt ook een andere factor een rol, namelijk herinneringen uit het verleden. En dan natuurlijk de mooie herinneringen. De vriendschap of relatie was zo fijn, gezellig, inspirerend, knus, liefdevol, en welke andere geweldige eigenschappen je de relatie ook geeft. Je wilt graag die situatie terug. Die mooie tijd. De tijd dat alles leuk was. Dat kan toch? Dat MOET. Dus is de kans dat je blijft investeren, juist als het verleden zo geweldig was, groot.


Maar hoe lang ga je hiermee door?!

Natuurlijk hoef je niet na elke discussie, ruzie of crisis de relatie te verbreken. Dat zou wel erg gemakkelijk zijn. Het leven en ook persoonlijke contacten zijn niet altijd even leuk. Maar ik praat nu over langdurige ontevredenheid en je leeg, futloos en ongelukkig voelen. Misschien heb je het gevoel dat je trekt aan een dood paard. Of dat je niets meer uit de vriendschap of de relatie haalt. Misschien zijn de enige leuke momenten herinneringen uit het verleden. Is dat voor jou voldoende?

Grenzen stellen
Is radicaal het contact verbreken geen optie, dan zul je andere manieren moeten vinden om je energielevel op peil te houden. Bijvoorbeeld door goed grenzen te stellen en eerlijk te communiceren. En dat is niet altijd even eenvoudig. Juist omdat mensen geneigd zijn om te pleasen of hard aan te vallen.

'Afspreken is goed.' (Maar eigenlijk heb ik er geen zin in.)

'Natuurlijk doe ik dat voor je.' (Ook al heb ik het te druk.)

'Vertel maar wat je dwars zit.' (Maar eigenlijk komt het nu niet uit.)

'Heb je nou nog niet je rommel opgeruimd?!' (Wat ben je toch een eikel, hoe vaak heb ik je dit niet gevraagd, moet ik het echt 100 keer vragen?)

Energievampieren vreten energie. Helaas heb je niet altijd de keus met wie je zit opgescheept. Wel kun je kiezen hoe je met de situatie omgaat. Probeer de invloed van energievampieren te beperken. Verbreek het contact als dat kan, stel goed grenzen, stop met pleasen en val zo min mogelijk aan. Als je kiest voor aanvallen activeer je een heleboel negatieve gedachten waardoor je nog kwader wordt.
 

Joop • 12-03-2013, 16:26
Ik kan niet anders zeggen dan helemaal mee eens, ik betrap mezelf er heel vaak op.
En zelfs als ik anderen het letterlijk vraag hoeveel last ze er van hebben, krijg je altijd het antwoord van: "valt wel mee"
Als of we allemaal maar op een breekpunt zitten te wachten om op het verkeerde moment de juiste dingen te zeggen, en naar te luisteren.
Bij jezelf blijven is altijd mijn grootste uitdaging geweest, niet dat het altijd lukt maar het resultaat is altijd de moeite waard.

Schitterend beschreven Louise, het is wel weer een tijdje geleden dat ik me hier mee bezig heb gehouden.
Anneke • 12-03-2013, 17:05
Wat weer prachtig verwoord en zo herkenbaar.
Deze week heb ik bij deze energievampieren belangrijke stappen ondernomen. Door keuzes te maken. Bij sommigen om gewoon de relatie te beeindigen, bij anderen deze in de ijskast te zetten. Even afstand te nemen en te kijken wanneer ik die tijd heb en zin heb. En als de tijd daarvoor rijp is het weer op te pakken. Mijn tempo.

Universe is een bijzonder ding Louise. Zo blijkt maar weer.
Ximaar • 12-03-2013, 19:28
Helaas trek ik dit soort mensen aan, omdat ik voor iedereen altijd tijd maak en deze figuren door anderen op een zijspoor zijn geschoven. Het komt er op neer dat de meest meegaande mensen met deze mensen blijven zitten. Ofwel iedereen loopt de kamer uit en ik blijf er mee zitten.

Tot een een bepaalde hoogte kan ik er goed mee om gaan en ik vind het ook wel een uitdaging om deze mensen te helpen op een manier dat ze minder gaan zuigen. Maar soms lukt het ook mij niet. En na een waarschuwing of 3 kap ik er dan ook compleet mee. Niet dat ik dat stoer of goed van me vind, maar gewoon om mezelf te beschermen, zodat anderen nog iets aan me hebben.
Louise Hildebrand • 18-03-2013, 18:36
Dank voor jullie reacties! Altijd fijn om ervaringen van andere mensen te lezen. Als ik iemand als een energievampier ervaar, dan is dat meestal omdat ik te graag iets wil. Iemand helpen of iemand pleasen. Daar kan ik redelijk ver in gaan. Totdat ik weer besef: als ik leeg ben kan ik niks meer geven. En, niet iedereen hoeft me aardig te vinden. Dat is namelijk niet realistisch, ook ik vind niet iedereen even aardig. Op dat moment fluit ik mezelf terug en voorkom ik totale leegloop van energie.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.