Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Mental Fitness 4U • 

Iedereen kent ze wel. Van die dagen die je het liefste wilt overslaan. Misschien voel je het al bij het wakker worden. Een knagend gevoel dat je smeekt om verder te slapen. Een gevoel dat je niet wilt opstaan. Dat de hele wereld het even zonder jou moet doen. Geen gezeur. Geen stress. Geen deadlines. Geen verplichtingen. En zeker geen mensen om je heen die allerlei dingen van je verwachten.

Niet lekker in je vel
Het kan ook zijn dat je dit gevoel in de loop van de dag krijgt. Zomaar, tijdens je werk of andere activiteiten. Je baalt van je drukke of juist je lege agenda. Je hebt spijt van de keuzes die je hebt gemaakt. Je baalt van je werk. Van alle moet-dingen die op je to-do-lijst staan. Boven alles baal je vooral van jezelf. Waarom voel je je niet gewoon goed? Misschien kun je het gevoel niet eens benoemen. Het enige wat je weet is dat je niet lekker in je vel zit. Er is iets mis en je weet niet wat er aan de hand is.

Af en toe? Maak je niet te druk!
Zijn zulke dagen op één hand te tellen dan zou ik me niet al te druk maken. Het leven is niet altijd heel gezellig, fijn, zinvol, leuk of prettig. Neem jezelf niet al te serieus en denk: morgen weer een nieuwe dag. Dit soort dagen horen er namelijk ook bij. Bemoei je niet te veel met het waarom. Laat de dag voor wat hij is en baal gewoon eens flink. Dat kan ook weleens prettig zijn!

Vaker en vaker
Maar wat als je steeds vaker dit soort dagen hebt? Misschien wil je steeds vroeger naar bed om de dag te vergeten. Of stort je jezelf helemaal op je werk, relatie, kinderen, eten of andere afleidingen. Kortom: je doet alles om maar te ontsnappen aan dat vervelende gevoel. Helaas werkt dit ren-, vlieg- en doegedrag niet. Vergelijk het met een bal die je krampachtig onder water wilt houden. Vroeg of laat schiet de bal toch uit het water. Je gevoel is er niet voor niks en wil je graag wat vertellen.

Tijd om stil te staan en naar binnen te kijken
Op dat moment is het de hoogste tijd voor zelfonderzoek. Wat gaat er mis in je leven? En waar heb je behoefte aan? Hieronder vind je een paar tips om meer duidelijkheid te krijgen:

Praat met andere mensen
Andere mensen zijn een fantastische spiegel. Ze kunnen gerichte vragen stellen waardoor je meer duidelijkheid krijgt in je situatie. Daarnaast bieden andere mensen misschien nieuwe invalshoeken en ideeën. Praten kan ook opluchten. Juist omdat je daarna meer inzicht hebt in je eigen situatie en je wellicht steun ervaart.

Ga schrijven
Zet je gevoel op papier of in je pc. Mensen blijven vaak hangen in hun eigen gedachten. Misschien heb je wel een repeatknop in je hoofd. Dat helpt niet om meer inzicht te krijgen. Sterker nog, je wordt er heel druk en onrustig van. Door je eigen gedachten en gevoelens op papier terug te lezen kunnen dingen duidelijker voor je worden.

Neem tijd voor jezelf
Hoe drukker je agenda is, hoe meer je met externe dingen bezig bent. Of dat nou je werk is, je andere dagelijkse activiteiten, je partner, kinderen of sociale verplichtingen. Wil je meer inzicht in wat er met JOU aan de hand is, dan moet je ook tijd vrijmaken voor jezelf. Al is het maar een half uur per dag. Zo krijg je vanzelf meer inzicht is de dingen die ECHT belangrijk voor je zijn.

Wat zou jij doen met een miljoen?
Stel jezelf de volgende vraag: wat zou je doen met een miljoen euro? Waar zou je zijn? Met wie zou je zijn? En wat zou je doen? Dit gedachte-experiment geeft je veel inzicht in je eigen wensen, behoeftes en verlangens. Zou je bijvoorbeeld een jaar lang een sabbatical nemen, dan is je behoefte misschien wel rust.

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.