Liquid breath in de spreekkamer: adem als natuurlijk medicijn

15 Mar 2022
0

Toen ik jaren geleden voor het eerst kennismaakte met de ademmethode Liquid breath vond ik het eerlijk gezegd niet fijn. Ik voelde me tijdens deze ademsessie enorm ongemakkelijk en dacht: dit is niks voor mij. Toch bleef ik door de jaren heen gefascineerd door de mogelijkheden om via ademhaling te werken aan fysieke en mentale gezondheid. Inmiddels ben ik opgeleid tot Liquid breath trainer en zet ik deze methode in tijdens psychologische behandelingen. Met succes: zeker 95% van de medewerkers rapporteert een positief effect.

Wat is Liquid Breath?

Zoals Cora Verkuilen, de creator van Liquid breath het omschrijft op haar website:

Liquid Breath® is een 'ontvangende adem' als ultiem natuurlijk medicijn. Leer je adem ervaren als bron van leven en energie. Leer hoe je eenvoudig zelf meer rust, ontspanning, gezondheid en diepte creëert, voorbij ademhalingstechnieken. Je leert rusten in en via je adem. Relaxen in intensiteit. Ontdek de pure 'magie' van de adem. Een gevoel van 'vloeibaarheid'. Voorbij woorden. Voelen = weten.

Hoe ziet dit er concreet uit? Makkelijkste uitleg is dat iemand in 1 consult van ongeveer 1 uur op een zachte manier en volgens een vast format ademt. Onderdeel van de methode is o.a. dat ik de medewerker bewust laat ademen naar het buikgebied, het borstgebied en naar het hoofd. Door bewust te worden van de ademhaling en de ademhaling op bepaalde manieren te beïnvloeden, wordt het lichaam gestimuleerd om positieve fysieke en mentale processen in gang te zetten.

Resultaten

Wat rapporteren medewerkers na een sessie? Deze zijn uiteenlopend. Van rust in het hoofd, een diep ontspannen gevoel tot helderheid in het hoofd en meer energie. De mooiste feedback die ik ooit heb gekregen is van een dame die bij mij terecht kwam ter overbrugging naar specialistische zorg. Haar problematiek omvatte o.a. trauma's en een verleden van jarenlange incest. Trigger voor haar ziekteverzuim was een mannelijke collega die haar grens overschreed. Naast praktische handvatten hoe om te gaan met deze collega op de werkvloer, wilde ik haar binnen mijn mogelijkheden verder helpen. Ik dacht direct aan Liquid breath. Daar stond ze voor open.

Aan het einde van de sessie werd ze emotioneel. Na een moment van stilte begon ze te vertellen. "Ik heb me in heel mijn leven nog nooit zo fijn, ontspannen en veilig gevoeld. Zelfs in al mijn voorgaande therapieën, en dat zijn er een hoop sinds mijn tienerjaren, heb ik dit nooit kunnen bereiken. Dank je wel daarvoor!"

Hoe bepaal je wanneer Liquid breath wordt inzet?

Ik krijg vaak de vraag: hoe zet je deze ademmethode in de spreekkamer in? Natuurlijk doe ik dat niet zomaar. Tijdens een intakegesprek onderzoek ik de problematiek en wensen van een medewerker. Als ik denk dat iemand baat kan hebben bij Liquid breath, dan geef ik de mogelijkheid om tijdens het traject ook een Liquid breath sessie te ondergaan. Als dit voor de medewerker bevalt, dan plan ik meerdere sessies in. Dit kan 1-op-1, of in een (kleine) groep. Dit wordt meestal afgewisseld met reguliere psychologische sessies om ook heel doelgericht overtuigingen en gedrag aan te pakken als dat nodig is.

Denk bijvoorbeeld aan iemand met burn-out gerelateerde klachten die op zijn werk wil leren om beter zijn grenzen aan te geven. Tijdens de 'praatsessies' gaan we dan in op het 'hoe' (gedragsverandering). Tijdens Liquid breath kan diegene zijn of haar zenuwstelsel kalmeren, werken aan fysiek en emotioneel herstel en beter bij het gevoel (en dus grenzen) komen.

Werkt het bij iedereen?

Heb je alleen maar succesverhalen? Ik zou bijna zeggen: natuurlijk niet. Een paar medewerkers vertelden mij: "Ik denk niet dat dit werkt." En dat is ook oké. Wel wil ik als psycholoog met deze lichaamsgerichte interventie mensen kennis laten maken met de kracht van ademhaling. Vooral mensen die veel onrust ervaren in het lichaam en in hun hoofd kunnen veel baat hebben bij een interventie die gericht is op ademhaling.

Belangrijk is wel dat iemand zelf kiest om de ademsessie te ondergaan, vanuit eigen motivatie en niet omdat ik denk of vind dat het gaat helpen. Wat ik ook heb gemerkt is dat een duidelijke uitleg van tevoren zeer belangrijk is. Waarom kan ademhaling helpen in het herstelproces? Wat kunnen mensen precies verwachten qua effecten op het lichaam? En welke stappen worden er tijdens de sessie allemaal genomen?

Er zijn bijvoorbeeld mensen die emotioneel worden. Er zijn ook mensen die fysieke ervaringen krijgen (bijvoorbeeld tintelingen in het lichaam). Ik nodig mensen uit om vooral niet te vechten tegen alles wat er op dat moment verschijnt. Liquid breath is een kans om op fysiek en emotioneel niveau te herstellen door opgeslagen shit los te laten.

Niet alleen praten

Naar mijn mening is werken aan mentale gezondheid niet alleen een kwestie van praten. Er zijn verschillende onderwerpen die bijdragen aan een goede mentale gezondheid zoals: gezonde voeding, een goed slaappatroon, voldoende lichaamsbeweging en voldoende rust/herstel. Ik ben van mening dat een bewuste en goede ademhaling ook in dit rijtje behoort. Liquid breath gaat nog een stap verder door voorbij ademtechnieken te gaan.

Als losse interventie of binnen een behandeltraject zie ik enorm veel positieve effecten. Dus ik hoop van harte dat meer therapeuten, behandelaren, maar ook mensen die psychische klachten ervaren of willen voorkomen, openstaan voor een ademmethode zoals Liquid breath.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Liquid breath? Voor jezelf of voor diegenen die jij begeleidt of behandelt? Kijk dan eens op de website van Cora Verkuilen, www.liquidbreath.com. Heb je meer vragen over hoe deze interventie in reguliere behandeltrajecten kan worden ingezet, stuur dan gerust een e-mail naar info@louisehildebrand.nl.

Wil jij bij mij een sessie Liquid Breath ervaren? Dat kan zeker! Neem dan contact op voor het maken van een afspraak. 


Reageer op dit artikel