Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

Een file naar het strand. Nummer 11 zijn bij de kassa. Een vriendin die niet snel genoeg reageert op mijn berichten. Moeheid voelen terwijl ik niet moe wil zijn. Als ik gefrustreerd ben, dan is dat meestal omdat ik de situatie waarin ik zit niet accepteer. Inmiddels is de frustratie veel minder. Ik besef nu dat ik niet op alles grip heb en hoef te hebben.

Een mooie quote is: verander de dingen die je kunt veranderen, accepteer de dingen die je niet kunt veranderen, en leer het verschil zien.

En daar zit vaak het probleem. Mensen zijn geneigd om op ALLES invloed te willen uitoefenen. Situaties, maar ook op mensen. Het moet gaan zoals jij wilt. Lukt dat niet, dan ga je stampvoeten. Openbaar of in je hoofd. Stiekem plaats je jezelf in het middelpunt van het universum. De rest van de wereld is ondergeschikt aan jou.

Nooit alleen
Helaas werkt het niet zo. Je woont namelijk niet alleen op deze aardbol. Dus zullen er altijd mensen zijn die op een mooie zomerse dag naar het strand gaan. En voilà. De file is een feit. Zelfs als je besluit om met de fiets te gaan zul je getest worden op je geduld en tolerantie. Een fiets links, twee fietsen rechts, massa's fietsen voor je. Heb je mazzel dan fietst het hele gezin mee. En laten we wel wezen, kinderen zijn nou niet de allerbeste fietsers.

Grip op jezelf
En wie o wie is de meest frustrerende persoon op aarde? In potentie dan? De persoon op wie je het meeste grip wilt hebben? Juist ja, jezelf! Want, wie herkent het niet? Je wilt nooit ziek zijn. Je moet altijd presteren zoals jij wilt. Je mag nooit fouten maken. Je moet altijd vrolijk, vriendelijk en sociaal zijn. En, hoe vanzelfsprekend en logisch, je wilt altijd, op elk moment van de dag gelukkig zijn. Dat is toch niet zoveel gevraagd?

Weg naar verlies
Vecht je tegen dingen die je niet kunt veranderen, dan verlies je, altijd. Ziek is ziek. Het is dom en onrealistisch om dan van jezelf te verwachten dat je productief bent. Gedraagt een ander zich niet zoals je wilt? Jammer dan. Heel vervelend. Misschien wel pijnlijk. Maar als er iemand is op wie je zeker geen 100% invloed heb, dan is dat een ander. Dus denken dat je partner wel zal veranderen door jou is onbegonnen zaak. Diegene zal pas veranderen als hij of zij dat ZELF wil.

Grip hebben op ALLES is een illusie. Soms heb je grip, soms niet...

Een paar tips
- Je leven verloopt niet altijd zoals jij wilt. Het is zoals het is.
- Maak onderscheid tussen dingen waar je grip op hebt en dingen waar je geen grip op hebt.
- Focus vooral op dingen die je wél kunt veranderen en laat je niet meeslepen door situaties en mensen waar je geen grip op hebt.
- Wees ervan bewust dat jouw visie op het verschil, dus of je grip hebt op een situatie of niet, niet per se de waarheid is. Praat eventueel met andere mensen hierover. Misschien hebben zij een oplossing voor een probleem waar jij zelf niet uitkomt.
- De enige persoon op wie je écht grip hebt ben je zelf. En dan vooral hoe je denkt en hoe je met een situatie omgaat. Wat een ander denkt, voelt, wilt en ervaart, daar heb je uiteindelijk weinig tot geen grip op. Investeer dus niet teveel in het overtuigen of beïnvloeden van anderen. Dat vreet energie.

 

Odi • 13-08-2012, 16:49
Louise, soms lijkt het wel of je speciaal voor mij schrijft. Dank je wel voor dit stuk. Had ik net even nodig.
Louise Hildebrand • 14-08-2012, 13:06
Graag gedaan Odi!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.