Wat is succes? En maakt succes gelukkig?

20 May 2015
0

Succes is: een goede opleiding hebben, hoge cijfers, een mooie baan, een superstrak lijf, een geschikte partner, kinderen, een groot koophuis, de hipste kleding, veel geld en mooie spullen, een grote vriendenkring, een flitsende carrière en een hoge status. Of toch niet...?

Het klinkt zo aantrekkelijk. Ideaal zelfs. Het maatschappelijk beeld van succes. Het plaatje waar we met z'n allen aan willen en 'moeten' voldoen. We worden er dagelijks bewust of onbewust mee geconfronteerd. Via familie, vrienden, kennissen, de media Stilstaan is achteruitgang. Alles moet groter, beter, sneller en mooier. Alleen nummer 1 telt. Dan pas ben je succesvol. En kun je gelukkig zijn. Loop je buiten de maat, dan val je buiten de boot.

Wat voor baan heb jij?
Vooral op werkgebied heerst er een mooi maatschappelijk plaatje voor succes. Wanneer ben je succesvol en heb je status? Als je een goede baan hebt, fulltime werkt en bakken met geld verdient. Als je een leidinggevende functie hebt. Of misschien nog beter, als je een eigen zaak hebt, het liefst met meerdere werknemers.

Kies je ervoor om minder te werken en minder geld te verdienen, zoals een van mijn goede vriendinnen laatst heeft besloten, dan ben je niet ambitieus en daal je in status. Dat zij er uiteindelijk gelukkiger door is omdat ze hierdoor meer tijd heeft voor haarzelf en voor haar dochtertje, dat wordt voor het gemak over het hoofd gezien. Waarbij vrouwen tegenwoordig ook in status dalen als ze fulltime huismoeder zijn, maar toch een goede opleiding hebben gevolgd. Want, je gaat toch zeker niet je talenten weggooien om alleen maar voor je kinderen te zorgen?

Exit workaholic
Laatst had ik een gesprek met mijn boekhouder, een man die inmiddels zo'n 7 jaar mijn boekhouding verzorgt en mij op zakelijk gebied coacht. "Je bent de afgelopen jaren echt veranderd. Ik weet nog dat je 7 jaar terug vooral gefocust was op veel opdrachten en geld. Dat is nu compleet anders."

En daar heeft mijn boekhouder gelijk in. Want wat wilde ik als beginnend ondernemer? Ik wilde mezelf bewijzen, laten zien dat ik ergens goed in was, een goed inkomen verdienen, voor de buitenwereld succesvol zijn. Maar voelde ik me succesvol? Destijds als tekstschrijver en interim communicatieadviseur? Nee, verre van. Ik werkte me een slag in de rondte, had veel opdrachten, verdiende bakken met geld, maar had geen tijd om dit geld uit te geven. En als ik er wel tijd voor had, waar gaf ik het dan aan uit? Aan overbodige spullen. Want voor vakantie of ontspanning, daar had ik geen tijd voor. Ja, ik had succes voor de buitenwereld. Maar had ik van binnen succes? Nee, verre van.

Wat is succes dan?
Succes is het behalen van waardevolle doelen. En die doelen kunnen voor iedereen anders zijn. Mijn waardevolle doelen zijn door de jaren heen flink veranderd. Van carrière maken, mijn werk voorop stellen, avonden vullen met lesgeven, en presteren ben ik me gaan focussen op rust. Op een gevoel van balans. Geluk. Vrije tijd. Vrijheid. Kunnen ontspannen. Dingen doen die mijn creativiteit prikkelen en die mij blij maken en energie geven. Meer tijd doorbrengen met familie en goede vrienden. Andere mensen prikkelen om hun mentale fitheid en weerbaarheid te versterken. En het grappige is: omdat ik veel minder opgejaagd leef en rust voel, wordt mijn omgeving ook een stuk blijer. En last but not least: Ik ben gelukkiger dan ooit!

Natuurlijk moet er brood op de plank komen en moeten mijn rekeningen worden betaald. Maar, ik doe dat op een veel relaxtere manier. Ik laat me niet meer gek maken door verwachtingen van de buitenwereld. Goed is goed genoeg. Ik doe dingen die ik leuk vind en waar ik voldoening uit haal: workshops geven, 1-op-1 coaching, lesgeven aan hbo-studenten, mijn radioprogramma, mensen prikkelen via social media. Mijn marketing- en verkoopstrategieën heb ik overboord gegooid. Een basisinkomen verdienen is noodzakelijk. Maar flink meer opdrachten en meer geld, daar doe ik niet meer aan mee. Als er extra opdrachten op mijn pad komen is dat natuurlijk mooi meegenomen, maar ik laat me niet meer gek maken dat ik moet groeien als bedrijf en dat ik nog meer maatschappelijk succes moet behalen.

Sta even stil. Wat betekent succes voor jou? Zorgt jouw streven naar succes voor meer geluk? Mentaal fitte mensen laten zich niet gek maken door de buitenwereld en weten wat hen gelukkig maakt. Ik geef bedrijvenworkshops op gebied van mentale fitheid/weerbaarheid en coachingstrajecten om meer geluk en minder stress te voelen. 

Heb jij veel succes? Maar voel je toch onrust en ben je niet gelukkig? Dan is het trainings- en coachingstraject Mentaal Fit misschien een goede manier om jouw gevoel van geluk te versterken. In 6 maanden train jij jouw brein om gelukkiger te zijn met wie je bent en wat je hebt. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek: info@louisehildebrand.nl.


Reageer op dit artikel