Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
31| 07| 12

Hoe gaat het met je? 'Nou goed.' 'Ja, lekker hoor.' 'Druk.' Heb je ooit weleens gehoord: 'Ik heb een enorme kutdag.' Grote kans van niet. A. Omdat je een klotegevoel niet met iedereen wil delen. En b. Omdat het niet hip is om je slecht te voelen.

Als... dan...
Pas als je iets ernstigs meemaakt, dan mag je je slecht voelen... Een verlies van een relatie of dierbare, ontslag van je werk, een ongeluk... Iedereen heeft begrip voor je en vraagt regelmatig hoe het met je gaat. Sterker nog, als je niet aangeslagen bent, dan denken mensen dat er iets mis met je is en dat de klap later wel komt.

Tijdgebonden rotvoelperiode
Maar o wee als dit rotgevoel te lang duurt. Als je weken, maanden of jaren regelmatig last hebt van je situatie. Het begrip van mensen is dan ver te zoeken (Denk nou toch eens positief! Heb je het nog steeds niet achter je gelaten? Pak je leven nou toch eens op!) Als mensen vragen naar je situatie, dan antwoord je met een stalen gezicht dat het goed gaat. Juist omdat je aanvoelt dat niemand je begrijpt.

Rot voelen zonder goede reden
Nog lastiger wordt het als je geen duidelijke 'goede' reden hebt om je rot te voelen. Je hebt prima geslapen, er is niks ernstigs gebeurd, je hebt een leuke baan, een fantastische partner, een mooi huis, gezellige vrienden, leuke dingen in het vooruitzicht en toch... voel je je kut. Ja, je hebt geen zin om te werken en het regent. Je kunt je ernstigere redenen bedenken om je zwaar klote te voelen, maar die zijn er niet. Ga dat maar eens uitleggen aan een willekeurig iemand...

Is het echt zo erg?
Als je je langdurig rot voelt, dan raad ik je zeker aan om je situatie te onderzoeken en om eventueel hulp te zoeken. Maar af en toe een rotdag? Een dag waarop je denkt: de hele wereld draait door en ik doe vandaag even niet mee? Zonder verklaring en zonder goede reden, gewoon omdat het mag? Omdat het leven niet altijd leuk, aardig, gezellig, vrolijk of whatever is?

WAAROM NIET?!

Laten we afstappen van het idee dat elke dag aan je verwachtingen moet voldoen. Dat elke dag vrolijk, leuk, gezellig, ontspannen, productief of zinvol moet zijn. Wedden dat je dan relaxter in het leven gaat staan?

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.