5 tips om minder serieus en kritisch te zijn

18 Nov 2015
0

Maak jij van kleine dingen een groot drama? Loop jij continu op je tenen om dingen goed te doen? Zijn jouw collega's, vrienden en familieleden soms bang voor je, gewoon omdat je zo streng, kritisch en perfectionistisch bent? Kortom: sta jij bloedserieus in het leven? Dan is het de hoogste tijd om wat meer luchtigheid in je werk en privé te brengen. In dit blog geef ik je5 tips!

1. Beperk je neiging tot analyseren

Bloedserieuze mensen zijn vaak denkers. Alles wat er gebeurt, vooral de minder leuke dingen, wordt aan een analyseproces onderworpen. Toen gebeurde er dit, daarna werd er dat gezegd, vervolgens reageerde hij/zij zo... Het is doodvermoeiend, en niet te vergeten, humeurverpestend om al het negatieve tot in de details te willen begrijpen. Natuurlijk moet je soms dingen analyseren en evalueren. Maar overdrijf het niet! Focus bij problemen vooral op een praktische oplossing in plaats van het herbeleven van een gruwelijke B-film.

2. Stop met vergelijken

Hij/zij is mooier, sneller, beter, succesvoller, slimmer, gelukkiger of wat dan ook. Zodra je op de vergelijkbutton klikt, breng je kritiek in je leven. Vooral kritiek op jezelf. Het vervelende is, er zal altijd iemand op deze wereld zijn die beter presteert dan jij, net wat slimmer is dan jij, of die net wat meer succes heeft dan jij. Dus wat een oneerlijke wedstrijd: je verliest altijd! Kijk minder naar buiten en meer naar binnen. De enige eerlijke vergelijking is namelijk de vergelijking met jezelf. Wees trots op je eigen ontwikkeling en je eigen successen. Hoe groot of klein deze ook zijn.

3. Iedereen maakt fouten, ook jij!

Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. Als je continu bang bent om een fout te maken loop je altijd op je tenen. Je bent geen fijn persoon voor jezelf en voor je omgeving al helemaal niet. Want, perfectionistische mensen verwachten stiekem ook van hun omgeving dat ze geen fouten maken. Vooral wanneer het werkgerelateerd is. Genadeloos uit je kritiek of erger je je suf aan die collega die niet zo goed is als jij. Maak geen drama van een fout. Los de fout op en doe het de volgende keer anders. Accepteer van je collega dat deze ook niet perfect is. Schouders ophalen en klaar!

4. Waardeer koetjes en kalfjes

Diepgang kan fijn zijn. Een filosofisch gesprek ook. Maar hoe fijn kan het zijn om nietszeggende gesprekken te hebben die wat meer speelsheid in je leven brengen? Niet alles hoeft serieus te zijn! Zo gun je jouw denkvermogen een beetje rust en luchtigheid. Waardeer de lolbroeken in je omgeving (je hoeft er echt geen avonden mee door te brengen). Lach wat meer en maak een verschil tussen wat je doet en wie je bent. Een serieuze baan hoeft niet te betekenen dat jij ook altijd serieus moet zijn.

5. Doe eens iets geks

Serieuze mensen vinden het vaak lastig om uit hun comfortzone te stappen. Vaste patronen voelen vertrouwd aan en verkleinen de kans om een fout te maken of om jezelf voor schut te zetten. Doe af en toe iets anders dan je gewend bent om te doen. Laat jezelf verrassen door wat je dan voelt. Je zult merken dat spontaniteit best leuk kan zijn. Sta open voor nieuwe ervaringen en nieuwe (luchtige) mensen. Lach, dans, zing en speel. Het leven is om te genieten, niet om altijd serieus te zijn!

Mentaal fitte mensen weten wanneer ze serieus moeten zijn en wanneer er ruimte is voor speelsheid. Ze hebben een goede balans tussen presteren enrust nemen. Mentaal fitte werknemers zijn productief, collegiaal en tevreden. Mentale fitheid is te trainen. Net zoals je een lichaam fit kunt trainen, zo kun je ook je brein trainen om fit te worden. Hoe? Daar kan ik als psycholoog en coach bij helpen. Dat doe ik via presentaties, 'Mentaal Fit' workshops en (incompany)trainingstrajecten. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.


Reageer op dit artikel