Blog 1: tips voor meer geluk. Geld maakt (niet) gelukkig.

07 Aug 2017
4

Iedereen wil gelukkig zijn. De manier waarop we dit geluk zoeken verschilt van mens tot mens. Niet iedereen slaagt hierin. In deze serie van blogs ga ik dieper op dit onderwerp in. Hierbij gebruik ik mijn persoonlijke ervaring en mijn praktijkervaring als psycholoog, trainer en coach. Heb jij suggesties voor een onderwerp binnen deze blog-serie? Stuur gerust een e-mail. Misschien kan ik er een blog over schrijven. Blog 1 gaat over geld. Maakt geld nou echt gelukkig?

Geld maakt niet gelukkig. Of toch wel?
We worden er mee overdonderd in de media. Flink verleid. We worden lekker gemaakt. Die mooie auto die we kunnen kopen. De nieuwste IPhone. Die exclusieve crème. Een prachtig droomhuis. We worden stiekem gedwongen om te verlangen naar dure en luxe producten. Want dan wordt er een behoefte vervuld. Dat exclusieve product gaat jou gelukkiger maken!

Vanaf jongs af aan wordt het ook met de paplepel ingegoten. Een goede studie is verstandig. Je moet zelf je geld kunnen verdienen. Onafhankelijk zijn. Carrière maken. Vooruitkijken. Hoe meer geld hoe beter. Dan ben je verzekerd van geluk.

Loterijen spelen er slim op in. Wie wil er nou niet een miljoen euro winnen? Niemand zegt er nee tegen. Dat winnaars van grote geldbedragen uiteindelijk misschien minder gelukkig zijn, dat komt minder uitgebreid in het nieuws. Of we negeren het gewoon. Want dat zijn vast domme mensen. Iedereen wil toch zoveel geld?

Is dat echt zo?
Ik ben de laatste die zal zeggen dat geld onbelangrijk is. Het is zeker belangrijk dat je je huur of hypotheek kunt betalen. Het is fijn als je alle vaste lasten en kosten kunt betalen. Natuurlijk is het prettig als je niet elk dubbeltje hoeft om te draaien. Een uitje kunt maken. Leuke kleren kunt kopen. Af en toe op vakantie kunt gaan. Maar waar ligt de grens tussen meer geld en meer geluk?

Een paar uitspraken van cliënten uit mijn praktijk:

"Louise, ik zou zo met je ruilen. Ja ik heb veel geld, maar daardoor ook veel meer zorgen."

"Ik weet niet of vrouwen mij leuk vinden om mij, of om mijn bedrijf en geld."

"Het begint op een gegeven moment te vervelen. Elke dag uit eten en 300 euro uitgeven aan dineetjes. Dat maakt echt niet gelukkig."

Zelf heb ik het ook ervaren. Oké, ik had echt geen ton op mijn bankrekening, maar wel genoeg geld om zomaar 500 euro aan kleding uit te geven, mijn ogen te laseren en de vakantie naar Thailand voor mijn ouders te betalen. Gelukkig was ik niet. Ja even. Met vlagen. Met geld kun je spullen kopen. Maar geen langdurig geluk, een gevoel van rust, een gevoel van tevredenheid. Hoe meer ik kocht, hoe ongelukkiger ik me uiteindelijk ging voelen.

Verwend?
Zijn maatschappelijk en financieel succesvolle mensen dan verwend? Misschien wel. Misschien ook niet. Aan alles zit een keerzijde. Ook aan het hebben van veel geld. Maar hoe duidelijk ook is aangetoond, zelfs wetenschappelijk, dat (boven een bepaald bedrag) meer en meer geld niet zorgt voor meer en meer geluk, toch blijven veel mensen streven naar meer geld.

De mensen met veel geld snappen uit ervaring dat geld niet de oplossing is voor het vinden van geluk. Dat maakt hun frustratie misschien nog wel groter. Zoals een mannelijke cliënt laatst nog zei: "Ik heb pas een nieuw huis gekocht. Een mooie tuin laten aanleggen. Ik verdien het meeste geld van al mijn vrienden. Maar het doet me niks. Ik weet niet wat er aan de hand is."

Ik weet het wel. We hebben massaal de nadruk gelegd op het hebben en nastreven van veel geld, status en carrière als garantie voor geluk. Alleen is dat een illusie. Ja, geld is belangrijk. Maar zeker niet zaligmakend. Pas als je in deze situatie hebt gezeten, valt het kwartje.

Als psycholoog, trainer en coach geef ik presentaties, trainingen en coachingstrajecten op gebied van geluk, stresshantering en mentale gezondheid. Ben jij maatschappelijk en/of financieel succesvol maar ervaar je weinig gevoelens van geluk? Ik kan je via een coachingstraject verder helpen. Na 6 sessies weet jij precies wat jij moet doen om jouw gevoel van geluk te versterken. 

Wil je meer weten? Stuur gerust een e-mail naar: info@louisehildebrand.nl.

Lees ook deze blogs:

Succesvol maar ongelukkig

Wat vind ik leuk en waar word ik gelukkig van?

Ik moet niet weten wat ik wil

Wat is de zin van het leven?


Nick  •  29-11-2018, 15:56

Als ik deze blog lees heb ik het gevoel dat het echt klopt wat er staat.
Dit inspireert mij.
Dankjewel daarvoor.

Louise Hildebrand  •  30-11-2018, 21:58

Graag gedaan. Fijn om te lezen dat het blog je inspireert!

ict blogger  •  11-01-2019, 14:00

Hey,
Wat een inspirerende blog.
Erg leuk om over te lezen.
Dankjewel!

zakelijke blog  •  26-08-2019, 08:00

Dit is interessant en zeer leerzaam. Goede blog.

Reageer op dit artikel