Het leven van een vluchteling: interview met de Syrische Ahmed

14 Apr 2016
5

Druk in zijn brein. Zo omschrijft de 36-jarige Syrische vluchteling Ahmed zijn huidige mentale gezondheid. Gek is het niet. Elk moment van de dag denkt hij aan Syrië, zijn goede leven dat hij moest achterlaten en de toekomst met zijn vrouw en 3 kinderen.

Na de opname van m'n radioprogramma waarin Ahmed me een kijkje geeft in zijn leven als vluchteling, zoek ik een terrasje op. Ik bestel een koffie verkeerd, zet m'n zonnebril op en stel me Ahmed's situatie voor.

Wat als ik niet meer rustig in het zonnetje kan zitten omdat ik elk moment gedood kan worden?

Wat als mijn huis platgebombardeerd wordt? Wat als ik alleen de overtocht van mijn gezin kan betalen maar mijn ouders en mijn broer hier moet achterlaten, wetende dat ze elk moment door een bom kunnen worden getroffen? Wat als ik een nieuwe taal moet leren, mijn studiepapieren waardeloos zijn, ik werkeloos thuis zit en ik geen idee hebwat ik in het nieuwe land qua werk ga doen?

Ahmed omschrijft het als teruggaan in de tijd: "Alsof ik weer 16 ben. Mijngeschiedenis is weg, mijn toekomst onzeker. Hoop en ambitie houden me op de been. Elke dag mis ik Syrië. Ik mis mijn familie. Ik mis het leven daar. Ik had een goed leven, was gelukkig met mijn gezin en familie. Als ik 1 wens mag doen dan wens ikdat de oorlog overal ter wereld stopt en dat we in vrede met elkaar leven."

Luister hieronder naar het interview:


ِAhmed  •  14-04-2016, 22:47

Dankuwel Louise,
Was een echt mooi interview.En een heel goede introductie
Ik hoop dat veel mensen de boodschap gaan krijgen.
Groetens,
Ahmed

Louise  •  16-04-2016, 10:16

Graag gedaan Ahmed, Ik heb zojuist het interview terug beluisterd. Je verhaal komt erg goed over. Ik denk dat je mooie reacties zult krijgen op het interview. Groeten, Louise

Geret Geurtsen  •  31-05-2017, 06:49

Ik heb dit indrukwekkende interview geplaatst op mijn facebookgroep "Oisterwijk helpt vluchtelingen" ... met dank !

Louise Hildebrand  •  31-05-2017, 08:29

Graag gedaan Geret. En leuk dat je dit interview op je Facebook-pagina hebt geplaatst!

bram van der pas  •  01-06-2017, 15:03

hallo Louise Hildebrand,
ik en een vriend van mij hebben als opdracht van school gekregen een interview te houden met iemand van een andere cultuur, nu hebben wij samen met een vluchteling die oorspronkelijk uit Syrië komt afgesproken dit met hem te houden. nu is mijn vraag hierbij aan u of u met mij contact op kunt nemen via mijn mailadress voor een vraag aan u.

mvg bram van der pas

Reageer op dit artikel