Ik MOET (niet) weten wat ik wil

06 Apr 2016
0

Tijdens een module die ik verzorgde voor NCOI aan hbo-studenten psychologie werd gaandewegduidelijk dat ik best wat verschillende banen heb gehad (en nog steeds uiteenlopend werk verricht). 'Jeetje, reageerde een van de studenten. Wat doe jij veel verschillende dingen zeg! Weet je eigenlijk wel wat je wilt?' Waarna een andere student reageerde met: 'Tuurlijk wel, ze is gewoon veelzijdig!'

Ik vond dit een grappige situatie. Juist omdat mijn achtergrond twee verschillende reacties opwekte. Een jaar terug schreef ik twee blogs over niet weten wat je wilt en nog steeds niet weten wat je wilt. En dit onderwerp blijft actueelnaar mijn idee. Want waarom moeten we altijd maar exact weten wat we willen? En hoe erg is het als je even niet weet wat je wilt? Op welk gebied dit ook is?

Waarom 'moeten' we, vooral wanneer het gaat om onze toekomst, alles volledig uitstippelen? Studie, werk, carrière, je partner, aantal kinderen,het type huis. Iedereen met een beetje levenservaring weet dat niets zo veranderlijk is als een mens. Wat je op je twintigste 100% zeker wist kan op je 30ste (of zelfs al een dag later) compleet in duigen zijn gevallen. Of het nou gaat om je ideale baan (zo ideaal was die niet) of je ideale partner (die nu misschien is vervangen is door een andere ideale partner).

Onvoorziene omstandigheden
Heb je wel eenduidelijk beeld van wat je wilt? Houd er dan niet krampachtig aanvast. Want onvoorziene omstandigheden kunnen jouw doelen dwarsbomen.Zo had ik bepaalde doelen toen mijn ex-partner jaren geleden een ernstig ongeluk kreeg en op de intensive care belandde. Die doelen zette ik destijds opzij omdat de revalidatie van mijn toenmalige partner de prioriteit kreeg.

Het is voor veel dingen handig om te weten wat je wilt. Vooral wanneer het gaat om praktische dingen zoals op vakantie gaan (wil je zon of sneeuw?), het managen van je tijd (wil je veel tijd besteden aan je werk of juist aan je familie?), de keuze voor een standaard telefoon of een 'plus'-telefoon (wil ik alleen bellen of wil ik ook veel filmpjes kijken en dus een groot scherm?).

Voor andere dingen is het misschien fijn om NIET altijd alles te willen weten. Voorkom in ieder geval dat je geen MUST HAVE waslijst hebt van je baan, carrière of partner. Zo kun je openstaan voor alle mogelijkheden die op je pad komen. En misschien dat jouw ideale baan, carrière of partner er heel anders uitziet dan jij voor ogen had.

Mentaal fitte mensen laten zich niet gek maken door de druk om altijd maar te weten wat ze willen. Een gevarieerde carrière kan zeker betekenen dat je niet weet wat je wilt. Maar zolang je geniet van het moment en tevreden bent is er niks aan de hand. Daarnaast kan een gevarieerde carrière ook betekenen dat je veelzijdig bent of dat je van variatie houdt.

Lees ook:

Ik weet niet wat ik wil

Ik weet nog steeds niet wat ik wil


Reageer op dit artikel