Succesvol maar ongelukkig. Tips voor meer geluk

26 Apr 2017
0

Vorige week bekeek ik de documentaire The minimalists en keek ik wat rond op nieuwssites. Ik kan niet anders zeggen dan het volgende. Een hoop succesvolle mensen in het westen zijn de weg kwijt en ongelukkig. We zijn geobsedeerd door imago, spullen, status, social media en het vervullen van al onze (materialistische) dromen. Tegelijkertijd worden we verscheurd door twijfel, keuzestress, ontevredenheid en een innerlijke leegte.

Bewijsdrang
Zelf heb ik ook een leven geleid waarin status, een carrière en het verdienen van veel geld met stip op nummer 1 stonden. Ik had een missie. De wereld bewijzen hoe goed ik was. Dat wilde ik doen met hoge cijfers, een goede studie en een fantastische carrière. Ik was gefocust op doelen. Meer prestige. Meer status. Meer mooie spullen. Om er vervolgens achter te komen dat deze aanpak niet werkt. Ik was niet gelukkig.

The sky is the limit
In het westen worden we opgevoed met het idee dat we alles kunnen bereiken wat we maar willen. En ook via de televisie, internet en social media krijgen we dagelijks de boodschap duidelijk door. Jij bepaalt zelf jouw geluk. Jij kunt al jouw dromen in vervulling laten komen, als je er maar hard genoeg voor werkt. The sky is the limit. En die moeten we bereiken.

Keuzestress
Met zoveel keuze ontstaat ook keuzestress. De stress om het juiste te MOETEN kiezen. Kies je niet het juiste, dan verlies je tijd. En dat is in een prestatiemaatschappij nou juist niet handig.

Als je niet beter weet, dan weet je ook niet hoe je het anders kunt doen. Gelukkig weet ik nu wat er toen misging. Wat de maatschappij als succesvol ziet, maakte mij niet gelukkig. En misschien jou ook niet. De onderstaande tips helpen om jouw eigen geluk te vinden.

1. Wat een ander gelukkig maakt hoeft jou niet gelukkig te maken. Iedereen is anders. Daarmee zou het gek zijn als iedereen een flitsende carrière wil en altijd een stap hoger zou moeten gaan. Misschien wil je helemaal geen leidinggevende functie, maar vind je het prima om op de werkvloer jouw ding te kunnen doen. Respecteer je eigen gevoel hierin. Ook al geeft een leidinggevende functie je misschien meer status. Status is uiteindelijk gebakken lucht en geeft geen zekerheid op een gelukkig gevoel.

2. Maak je eigen keuze. Mensen in je omgeving kunnen je flink in de war brengen. Dat begint al bij je ouders en de keuze van je studie. Maar ook je vrienden en flitsende beelden op tv, internet en social media kunnen je verleiden om iets te kiezen wat niet bij je past.

Als het bijvoorbeeld aan mijn ouders lag, dan had ik een economische studie gekozen. Gelukkig heb ik toch mijn eigen pad gevolgd. Ik koos voor psychologie (al zou ik volgens mijn ouders uiteindelijk werkeloos op de bank komen te zitten ;))

3. Leer jezelf kennen. Hoe meer je twijfelt over belangrijke keuzes zoals je carrière, hoe groter de kans dat je jezelf niet goed kent en weet wat je echt leuk vindt. Wat kun je daaraan doen? Neem bewust tijd om te onderzoeken waar je blij van wordt. Breng tijd door in een andere omgeving, bijvoorbeeld lekker in het bos. Grote kans dat je inzichten krijgt die je in de hectiek van de dag niet krijgt.

4. Geld maakt (niet) gelukkig. Natuurlijk hebben we geld nodig om te leven. Je hypotheek of huur moet betaald worden, je onkosten, je boodschappen. En natuurlijk wil je leuke dingen doen en mooie spullen kopen. Logisch. Maar, geld alleen maakt niet gelukkig maakt.

Ook mensen met veel geld ervaren relatieproblemen, lopen tegen werkproblemen aan of hebben andere zorgen. Ga eerst eens na wat jou gelukkig maakt voordat je die baan accepteert waar je 2 keer zoveel geld mee verdient. Want misschien moet je in je nieuwe baan veel meer werken en gaat dat ten koste van je gevoel van vrijheid.

5. Keuzes geven geen 100% zekerheid. Wat je ook kiest, een nieuwe partner of bijvoorbeeld een andere baan. Je hebt nooit 100% zekerheid dat deze partner of deze nieuwe baan jou gelukkig gaat maken. Je kunt hooguit van tevoren een inschatting maken. En dan nog kan je het helemaal mis hebben. Maak je keuzes dus niet te zwaar. Als je de zwaarte van een keuze loslaat, zul je meer ontspannen staan in je keuzes en meteen meer geluk voelen.

Lees ook deze blogs:

Wat vind ik leuk en waar word ik gelukkig van?

Ik weet niet wat ik wil

Ik weet nog steeds niet wat ik wil

Ik moet (niet) weten wat ik wil

Coaching workshop of training. Hoe maak ik de juiste keuze?

Als psycholoog, trainer en coach geef ik presentaties, trainingen en coachingstrajecten. Ben jij succesvol maar ervaar je weinig gevoelens van geluk? Ik kan je via een coachingstraject verder helpen. Na 6 sessies voel jij gegarandeerd meer plezier en geluk. Stuur gerust een e-mail naar: info@louisehildebrand.nl. Woon je niet in de buurt van Erp? Ik bied ook online coaching aan en combinatietrajecten (deels fysiek 1-op-1, deels online).


Reageer op dit artikel