Waarom ben ik niet gelukkig?

14 Mar 2015
6

Ik wil graag weten waarom ik zo ongelukkig ben terwijl ik alles heb. Een vriend, een huis, voldoende geld om rond te komen. Ik weet echt niet wat er aan de hand is.

Via de mail kreeg ik deze vraag binnen. Ik merk dat meer mannen en vrouwen hiermee worstelen. 'Alles' hebben en niet gelukkig zijn. Wat is er aan de hand?

Toegegeven. Ik weet donders goed hoe dit voelt. Zelf heb ik namelijk ook in de situatie gezeten dat ik alles had en niet gelukkig was. Ik kon studeren, kreeg een goede baan, vond een leuke vriend, kocht een prachtig huis, had fijne vriendinnen om me heen, kon alles kopen wat ik wilde... Kortom, ik had niks te klagen. En toch was ik ongelukkig.

Schone schijn
Van gekheid wist ik niet wat ik moest doen. Voor de buitenwereld hield ik de schijn op, maar van binnen leed ik diep. Ik kon niet genieten van mijn werkprestaties, mijn relatie of van mijn vrienden. Ik was continu op zoek naar dat ene ding dat mij wél gelukkig kon maken. Alleen wist ik niet waar ik naar op zoek was. De dingen waarvan ik dacht dat ze me gelukkig zouden maken, een partner, een flitsende carrière, geld, een goed imago, een volle kledingkast, die bezorgden me uiteindelijk een leeg gevoel.

Inmiddels weet ik wat me ongelukkig maakte. Ik leidde niet het leven dat bij me past. Het leek allemaal zo logisch. Goed studeren, een goede baan vinden, huisje boompje beestje en vooral presteren. Maar veel dingen die ik deed, deed ik op de automatische piloot. Zonder oprechte passie, maar meer op wilskracht en doorzettingsvermogen met als doel: voor de buitenwereld succesvol zijn. Ik leefde zoals van me werd verwacht. Ik leefde niet vanuit mezelf. Achteraf gezien niet gek dat ik niet blij was met mezelf!

Ga op ontdekkingstocht
Een ongelukkig gevoel is niet van de een op de andere dag verdwenen. Het kost tijd om te ontdekken welk leven je wil leiden. Om blij te zien met wie je bent, wat je doet en wat je hebt.

Heb jij alles en voel je je niet gelukkig? Dit kan helpen:

- Neem tijd om bewust stil te staan bij de volgende vragen:

- Wat wil ik?
- Wie wil ik zijn?
- Wat maakt mij gelukkig?

Vaak vinden mensen een ongelukkig gevoel vervelend en vluchten ze weg voor dat gevoel. Bijvoorbeeld in hun werk, relaties, drank, drugs, seks, sporten, een volle agenda of eten. Op korte termijn helpt dat zeker, maar op de lange termijn blijf je een knagend en ongelukkig gevoel houden.

- Focus dagelijks op minstens 3 positieve dingen die je wel hebt of waar je van kunt genieten. Echt geluk is niet zozeer te vinden in spullen en 'kick' momenten, maar in relatief 'rustige' momenten. Een goed gesprek met een vriendin, genieten van het zonnetje, een opgeruimd huis. Door te leren herkennen wat jou rustig en blij maakt, kun je meer van dit soort momenten creëren.

- Iedereen heeft andere behoeftes, andere wensen, andere verlangens, andere normen en andere waarden. Een standaard oplossing of pilletje voor geluk is er niet. Raak niet gefrustreerd omdat je 'nog steeds' niet gelukkig bent. Geef jezelf tijd om te ontdekken wat jou gelukkig maakt. En laat jezelf verrassen door het antwoord!

Lees ook: 

Ik voel me niet gelukkig

Wat moet je doen als je niet gelukkig bent?

Tips voor meer geluk: wees minder serieus en kritisch

Tips voor meer geluk: pak je negatief denken aan

Voel jij je al lange tijd ongelukkig terwijl je alles hebt? Kom jij er niet achter wat er precies aan de hand is? Ik help je graag verder. Klik hier om de mogelijkheden te bekijken. Heb je meer informatie nodig? Dan dan een e-mail naar: info@louisehildebrand.nl

l


Sophie Crabbé  •  26-10-2016, 22:36

heb alles om gelukkig te zijn, ne lieve vriend werk, papa die mij graag zit en toch ...ik weet niet wat aan mij is

Louise Hildebrand  •  27-10-2016, 19:04

Dag Sophie, hopelijk helpt mijn blog en de tips die ik geef. Je bent in ieder geval niet de enige die hiermee worstelt.

Greet  •  12-01-2017, 11:00

'raak niet gefrustreerd'
Goed advies. Hoe doe je dat?

Louise Hildebrand  •  12-01-2017, 20:12

Niet gefrustreerd raken heeft vooral te maken met geduld en het bijstellen van je verwachtingen. Als je al lang met dit soort gevoelens loopt en je besluit dat je er wat aan gaat doen, dan kun je niet verwachten dat je je binnen korte tijd geweldig voelt. Inzichten krijgen, je mentale fitheid trainen door dagelijks 3 positieve dingen op te schrijven, deze dingen kosten tijd. Vergelijk het met het lopen van een marathon. Met een paar keer trainen en een trainingsschema heb je een goede start, maar dan begint het pas.

Baby  •  04-06-2017, 16:49

Dat ene ding wat je mist en dat je nodig hebt in je leven om gelukkig te zijn dat is de islam. Er zijn veel moslims die bekeerdvzijn en juist ook zich zo voelden. Ze vroegen zich af, was dit het nou? Studeren, werken, trouwen/samenwonen en kinderen krijgen en dan dood gaan?

Louise Hildebrand  •  04-06-2017, 20:34

Zingeving helpt zeker. Dat hoeft niet per se bekering tot de islam te betekenen. Je kunt ook geluk vinden binnen een andere godsdienst, spiritualiteit of zingeving vinden in nieuwe/andere doelen. Elk mens zal zelf moeten beslissen waar hij of zij gelukkig van wordt. Belangrijkste is je brein fit en sterk trainen zodat je tevreden leert te zijn met de dingen die je hebt en de dingen die je doet. Van daaruit kun je altijd verder kijken en groeien.

Reageer op dit artikel