Werkstress symptomen: hoe herken je ze?

24 Feb 2024
0

Het is maandagochtend. Je hebt net je eerste kop koffie van de dag gepakt en je zit klaar om aan je werk te beginnen. Je bekijkt je agenda van de dag. Volgepropt. Net als de rest van de week. Terwijl je zucht voel je een beklemmende druk op je borst. Je ademhaling wordt oppervlakkig en je voelt een knoop in je maag. Werkstress? Welnee. Gewoon een typische maandag toch?

Helaas. Dit zijn juist symptomen van werkstress die je beter niet kunt negeren. Doe je dat wel, en doe je dat langdurig, dan kun je daar ziek door worden. Dat weet ik uit ervaring. Ik heb jaren als arbodienst-psycholoog gewerkt en ik heb honderden mensen gesproken, gecoacht en behandeld die langdurige werkstress-klachten hebben genegeerd. Ook weet ik uit ervaring hoe lastig het kan zijn om het verschil te ervaren tussen 'normale' stress en ziekmakende stress.

Hoe herken je ziekmakende klachten? Deze uiten zich op verschillende manieren:

  1. Fysiek. Je hebt klachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn, rugpijn, schouderpijn, spierspanning en/of maagklachten.
  2. Emotioneel. Je bent vaker dan gebruikelijk geïrriteerd, angstig, prikkelbaar of neerslachtig.
  3. Gedragsmatig. Je kunt je slechter concentreren, je twijfelt vaker/bent besluiteloos, prikkelbaar, of je hebt de behoefte om meer de controle te houden.
  4. Sociaal. Je vermijdt steeds vaker sociale activiteiten, zegt afspraken af en je bent minder goed bereikbaar voor je sociale omgeving.
  5. Cognitief. Je bent verstrooid, piekert meer dan normaal en je hebt moeite om helder na te denken.

Naast deze klachten kun je een vorm van leegte ervaren binnen je werk en/of je werk op de automatische piloot uitoefenen. Misschien kijk je uit naar de volgende pauze of naar het einde van werkdag. Ook een gebrek aan voldoening kan werkstress opleveren. Het feit dat je een interesse hebt in de symptomen van werkstress kan ook een indicatie zijn dat je werkstress ervaart.

Af en toe werkstress ervaren is helemaal niet erg. Sterker nog, het kan in je voordeel werken om een drukke werkdag te hebben, zodat je scherp en gefocust bent.

Langdurige werkstress is niet gezond. Het put je lichaam uit en je kan er ziek door worden. Wil jij dit voorkomen? Of merk je dat al langere tijd een of meerdere van bovengenoemde klachten hebt? En wil jij deze klachten aanpakken via een professionele en bewezen coachingmethode? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via: info@louisehildebrand.nl

Ook geef ik trainingen op gebied van welzijn en werkdrukhantering speciaal voor mensgerichte organisaties zoals onderwijsinstellingen. Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie of een offerte. 


Reageer op dit artikel