Zonder succes geen geluk?

15 Oct 2008
9

Geluk en succes. Het zijn twee woorden die nauw met elkaar zijn verbonden. Soms worden ze als onlosmakelijk stel gezien. Zonder succes geen geluk. En zonder geluk geen succes. Maar is dat wel zo?

Dit is natuurlijk afhankelijk van de definitie van geluk en succes. Wat de een onder geluk verstaat, wordt door een ander geheel anders ervaren. Hetzelfde geldt voor succes. Want, wanneer ben je succesvol? Als je honderden al dan niet duizenden klanten hebt? Een boek hebt geschreven?Een uurtarief hebt van tweehonderd euro en volledig bent volgeboekt? Of ben je net zo succesvol als je intens kunt genieten van een kop koffie en met plezier bezig bent met een nieuw, onzeker project?

De definitie van succes is voor een deel maatschappelijk ingegeven. Daarnaast kunnen er door de jaren heen veranderingen hierin optreden. De gemiddelde Nederlandse vrouw van twintig jaar terug boekte succes door een man te trouwen van goede status. De vrouw van tegenwoordig is succesvol als ze een gezin met een carrière kan combineren, geheel zelfstandig is en er een bruisend sociaal leven op nahoudt.

Geluk - het ervaren van een blij, enthousiast, tevreden gevoel - is te vinden in de kleine dingen van het leven. Zodra je de illusie hebt dat je 100% geluk vindt in geld, prestaties, een relatie of een of andere exotische bestemming (dus externe factoren), dan sla je in mijn ogen de plank volledig mis.


Jos Goedmakers  •  15-10-2008, 15:59

Via mijn weblog van de Volkskrant link ik middels een logo aan de rechterkant naar het Blogtalk-netwerk. Jammer alleen dat veel gemeentelijke blogs in de basisfeed van Blogtalk niet worden meegenomen. Wie weet komt daar nog verandering in. Jáááááááánnnnnnnn!

Jos Goedmakers  •  15-10-2008, 16:05

Een poging om nu goed te linken naar het Volkskrantblog....

Louise Hildebrand  •  15-10-2008, 16:23

Ha Jos,

Wat leuk om weer eens van je te horen! Ik zal eens wat regelmatiger op jouw blog neuzen. Schaam, schaam...

Jos Goedmakers  •  15-10-2008, 17:25

Via de link waarop je terechtkomt wanneer je op m'n naam drukt kom je op de startpagina terecht (een onderdeel is overigens nog in bewerking).

Schamen? IK ben te lang weggeweest bij je. Als er IEMAND is die zich moet 'schamen' ben ik het.

Groetjes vanuit Rosmalen.

Xiwel  •  15-10-2008, 19:44

@Jos Goedmakers: Ik kan me wel voorstellen waarom heer Glas bijvoorbeeld alkmaar.blogtalk.nl uit de basisfeed haalt. Eigenlijk zou dat domein nashville.blogtalk.nl moeten heten. Het laatste half jaar is er geen Alkmaars bericht meer verschenen. En dat is jammer, in Alkmaar gebeurt veel. Net nog 'Ontzet' gevierd en nu heeft de gemeente een nieuw spel bedacht: 'Fiets je te pletter op de Friesebrug'. En het enige wat je op alkmaar.blogtalk.nl leest is de wekelijkse dodenrubriek van het stadje Nashville.

Als het om dit logje gaat, dan denk ik dat het najagen van geluk via succes absoluut niet werkt. Het werkt eerder averechts. 'Geluk' wat op die manier bereikt wordt duurt erg kort, omdat het voortkomt uit ontevredenheid met de huidige situatie. Geluk vinden door tevredenheid werkt veel beter. Het is wel een beetje saai, maar ach... :-)

Jos Goedmakers  •  15-10-2008, 22:53

@ Xiwel en Louise: jullie hebben gelijk wat geluk en het najagen ervan betreft. Ik ben al gelukkig met een ons rundergehakt. Daar kan ik mateloos blij van worden ;-)

Welterusten alvast!

Arjan Jonker  •  16-10-2008, 11:57

Veel mensen maken ook de vergissing dat geluk of ongeluk een voortdurend gevoel zou zijn. Onzin, natuurlijk. Elke willekeurige dag zit vol kleine, soms grote ups en downs.

Wat men over het algemeen 'geluk' noemt, wordt vooral achteraf ervaren als tegenstelling tot het huidige gevoel, of als lat om het huidige gevoel te meten: 'Toen. Toen was ik gelukkig. Hoe voel ik me nu?'

Vandaag de dag wordt geluk aangeprezen als een product: koop dit, doe dat, zie er zus of zo uit, en je bent/wordt gelukkig. Heel vermoeiend en ontzettend onjuist.

En dan nog: soms wil ik helemaal niet gelukkig zijn. Soms voel ik me heerlijk chagrijnig of zelfs down. Zorgt ook weer voor een heel ander soort creativiteit...

Edwin van Boxel  •  20-10-2008, 11:56

Wellicht zal het nastreven van materiële en externe zaken alleen steeds weer even onbevredigend blijken als het geheel opgeven daarvan, gezien het ware geluk zoals de vele wijzen van oudsher, zoals Jezus Christus en de Boedhha, al aangaven, gevonden zal worden alleen van binnen.

Er is een mooi verhaal over de Boeddha dat ongeveer gaat als volgt: Na jaren van meditatie zonder antwoorden te vinden op vragen die wij ons
vandaag de dag ook stellen, had hij een opmerkelijk inzicht. Hij aanschouwde een muzikant van een snaarinstrument en realiseerde dat om het
instrument goed te kunnen bespelen, het niet te hard gestemd noch te zacht gestemd dient te worden.

Mijn mening is dat niet iedereen een monnik dient te worden om een hogere vorm van geluk vinden en wanneer men balans vindt, men respect kent voor zichzelf en plezier zal vinden in het geluk van anderen en in hun kracht zal zien wanneer zij het zelf niet meer zullen zien. Ware leermeesters zullen mijn inziens daarom ook altijd anderen adviseren hun ware zelf en kracht te hervinden.

Louise Hildebrand  •  22-10-2008, 08:57

Dank voor al jullie reacties! Ze inspireren om meer over de beschreven onderwerpen na te denken.

Reageer op dit artikel