Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Coaching • Goed in je vel zitten • Mama • Mental Fitness 4U • Onrust en stress • Persoonlijk • Relaties • 

Mannen vallen op jongere vrouwen. Vrouwen vallen op oudere mannen. Dit vinden we niet gek. Toch zie ik steeds meer het tegenovergestelde. Vrouwen die een relatie krijgen met een veel jongere man. Dit hoeft geen probleem te zijn. Of toch wel?

Blog 4: relaties. Een relatie met een veel jongere man. Ja of nee? (En hoe zit het met kinderen?)

14 jaar leeftijdsverschil

De 42-jarige Sofie kwam met dit probleem bij mij in de praktijk:

Mijn vriend is 14 jaar jonger dan  ik. We hebben veel plezier samen en inmiddels hebben we, na 2 jaar, samen een huis gekocht. Hij is echt mijn maatje, maar toch knaagt er iets. Ik wil heel graag kinderen. Hij wil daar op z'n 28ste nog niet over nadenken. Hij wil juist genieten van de mooie momenten die we samen hebben. Onze relatie is belangrijker dan mijn kinderwens. Maar toch. Ergens doet het veel pijn. Want stel dat hij er pas over 5 jaar klaar voor is? Dan is het te laat. Hoe kan ik het beste omgaan met deze situatie?

Het kinderdilemma als spelbreker

De een wil kinderen. De ander (nog) niet. Het is een belangrijke reden waarom een relatie stuk gaat. Voor een vrouw die de 30, 35 of zelfs 40 is gepasseerd, wordt het nog lastiger. Vooral wanneer ze een relatie heeft met een jongere man die (nog) geen kinderen wil.

Jong of 'oud'. Als vrouw kun je een kinderwens bij een man niet afdwingen. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Als een vrouw niet klaar is voor een kind, dan heb je als man vette pech.

Het liefste wil je natuurlijk dat het allemaal vanzelf gaat. Dat jullie, naarmate de relatie groeit, ook op gebied van kinderen hetzelfde denken. Als 'oudere' vrouw met een kinderwens heb je die tijd niet. Hoe ouder een vrouw is, hoe minder eicellen zij heeft, en hoe moeilijker het kan zijn om zwanger te raken (alhoewel jongere vrouwen natuurlijk ook minder vruchtbaar kunnen zijn).

Relatie belangrijker dan kinderwens?

Sofie zegt dat ze haar relatie belangrijker vindt dan haar kinderwens. Dan zit er maar 1 ding op: accepteren dat haar jongere vriend (nog) niet toe is aan kinderen. En bij deze acceptatie hoort pijn. De kans is namelijk groot dat ze, vanwege haar leeftijd, geen kinderen gaat krijgen.

Sofie zal zich moeten afvragen of ze écht bereid is om kinderloos te blijven. Vooral gevoelsmatig gezien. Anders gezegd: wil ze haar eigen verlangens opofferen voor deze man? En is dat wel zo verstandig?

Want eerlijk is eerlijk. Niet alle relaties zijn voor eeuwig. Haar partner 'belemmert' haar op dit moment bij haar kinderwens. En wat als hij over 10 jaar denkt: een paar koters lijkt me wel leuk! Met een vrouw van 50 plus wordt dat een stuk moeilijker. En dan wordt de relatie misschien alsnog verbroken. Zal ze hem dit voor altijd kwalijk nemen? Of kan ze het leven nemen zoals het loopt? En gelukkig zijn zonder een kind?

Ja ik wil kinderen, maar eigenlijk niet met jou...

Ook mag je van een man verwachten dat hij na 2 jaar weet of hij kinderen met jou wil. Misschien niet nu, maar wel ooit. Twijfelt hij na 2 jaar nog steeds, of wil hij er niet over nadenken, dan zou ik persoonlijk de volgende conclusie trekken: misschien wil hij wel kinderen, maar niet met jou.

Bespreek het onderwerp kinderen in een vroeg stadium

Om terug te komen op de vraag: een relatie met een veel jongere man. Ja of nee? Los van een verschil in kinderwens en de kortere tijd om elkaar te leren kennen alvorens aan kinderen te beginnen, zie ik geen grote problemen. Voorkom situaties zoals de situatie van Sofie door vroeg in de datingfase dit onderwerp te bespreken.

Met vroeg bedoel ik zeker in de eerste 2 maanden van de datingfase. Het liefste nog eerder, bijvoorbeeld op date 3 of 4. Waarom? Omdat je hiermee voorkomt dat heftige verliefdheid jouw langetermijnvisie vertroebelt. Als je redelijk snel aan kinderen wilt beginnen, dan moet je dat snel communiceren. Anders 'verspil' je misschien waardevolle tijd aan de verkeerde partner.

Natuurlijk moet een relatie groeien. En natuurlijk moet je vooral genieten en plezier maken. De kunst is om kortetermijnplezier met een langetermijnvisie te combineren. Leeftijd is een nummer. Maar voor een oudere vrouw met een kinderwens is het onderwerp 'kinderen' echt een must om snel te bespreken. Helemaal als je met een veel jongere man gaat daten.

Naast bloggen over uiteenlopende onderwerpen waaronder relaties en geluk werk ik als zelfstandig psycholoog, trainer, coach en hbo-psychologiedocent. Ik geef workshops, trainingen en coachingstrajecten. Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij mij terecht.

Mijn expertise is positiviteit, mentale fitheid en het trainen van deze positiviteit en fitheid. Net zoals een spier is positiviteit en mentale fitheid te trainen. Mijn werkwijze is praktisch en doelgericht. We graven niet diep in het verleden, maar kijken hoe je vanuit je huidige situatie je beter kunt voelen. Wil je weten of ik iets voor jou of jouw organisatie kan betekenen? Kijk dan in mijn dienstenaanbod of stuur een e-mail naar info@louisehildebrand.nl.

Lees ook deze blogs:

Blog 1: mannen vrouwen en relaties. Waarom kan ik mijn ex niet loslaten? (Ook al is dat beter)

Blog 2: mannen vrouwen en relaties. Zwanger na je 40e. Nou en?

Blog 3: mannen vrouwen en relaties. Moet ik mijn relatie verbreken?

Sociale druk op vrouwen om kinderen te krijgen

Waarom ben ik nog steeds single?

Verspil geen tijd aan de verkeerde man of vrouw

8 tips om foute mannen of vrouwen te herkennen

8 tips om de ware liefde te ontmoeten

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.