Blog 1: mannen, vrouwen en relaties. Ik kan mijn ex niet loslaten (Ook al is dat beter).

14 Jan 2018
0

Mannen, vrouwen, single zijn en relaties. We raken er niet over uitgepraat. Ook in mijn praktijk komen genoeg problemen op dit gebied aan bod. Vandaar dat ik heb besloten om een blogserie over dit onderwerp te schrijven. Want ook de liefde is vaak psychologisch te verklaren. In blog 1 ga ik in op loslaten: waarom is dat soms zo moeilijk? 

Een van mijn vrouwelijke cliënten was het spuugzat. "Ik snap niet waarom ik moeite heb om mijn ex los te laten. Ik blijf contact met hem zoeken, ook al weet ik dat het niet goed is. Normaalgesproken ben ik een onafhankelijke, sterke vrouw, maar door mijn ex ben ik erg onzeker geworden. Ik wil weer in mijn kracht komen."

Ik kom het vaker in mijn praktijk tegen. Mannen en vrouwen die moeite hebben om hun ex los te laten. Ook al is single zijn voor hen een stuk gezonder.  

Obsessie?

Ze blijven aan hun ex denken. Ze zoeken continu contact. Ze kijken op WhatsApp om te zien of hun ex online is. Of ze gluren op Facebook of Instagram om te zien wat hun ex allemaal uitspookt. Angstig om een foto te zien van een nieuwe geliefde. En vooral opgelucht wanneer blijkt dat de ex nog geen nieuwe vlam heeft.    

Misschien kun je jouw obsessie moeilijk verklaren. Zoals mijn cliënte het vertelde: "Ik ben beter af zonder af. Maar toch... Het lijkt alsof ik ergens hoop blijf houden dat het toch goed komt."

Wat kunnen redenen zijn dat je jouw 'foute' ex niet los kunt laten? Ik geef er 5.

1. Je verliest een veilige, bekende situatie. Ook al was je ongelukkig in je relatie. Je wist wel precies wat je aan je ex-partner had. Ook al liet hij dagen niks van zich horen, gaf hij je weinig aandacht of ging hij vreemd. Je kende hem. En je hield rekening met hem. Je kon zijn gedrag voorspellen (of juist niet). En gek genoeg is dat ook een veilige, bekende situatie waar je vervolgens moeilijk afstand van kunt doen.

2. Je brein herinnert vooral de mooie momenten. Ja het is over. En je weet dat dit goed is. Maar wat hadden jullie mooie momenten samen. Die keer dat jullie samen op vakantie waren. Of de keer dat hij dat geweldige cadeautje had gekocht. De goede gesprekken. Zodra het 'uit' is kan je brein (gek genoeg) de neiging hebben om vooral naar de mooie momenten te kijken. En dat is natuurlijk niet handig als je juist je ex los wilt laten.

3. Je ex vertoont extra lief gedrag. Misschien ben jij diegene die de relatie heeft verbroken. Dan kan je ex alles op alles zetten om je terug te winnen. Logisch dat je in de war raakt en gaat twijfelen. Heb je wel de juiste beslissing genomen? Kun je hem alsnog een kans geven? Want eigenlijk is hij toch wel ontzettend lief... Waarna vervolgens het aantrekken en afstoten opnieuw kan beginnen...

4. Je vindt het vervelend om single te zijn. Er zijn mensen die liever in een slechte relatie zitten dan single zijn. Als je compleet los bent van je ex dan ben je single. Alleen. In je uppie. En misschien wel eenzaam. Tenminste zo kun je dat voelen. (Want single zijn heeft uiteraard ook een heleboel voordelen).

5. Je hebt weinig hoop op een betere partner. Misschien is je ex wel het beste wat je tot nu toe is overkomen. Ook al was hij verre van ideaal. En heb je besloten dat hij je niet gelukkig gaat maken. Zoals in punt 2 staat beschreven, je brein kan de neiging hebben om vooral de mooie momenten te onthouden. Misschien voel je je onzeker of je überhaupt nog een nieuwe relatie zult krijgen. Dus blijf je hangen bij je ex.

Een ex loslaten is niet eenvoudig. Gedachten hebben over je ex is normaal. Twijfel is normaal. Het hebben van emoties is normaal. Dit soort dingen kunnen je in de war maken. Maar als je diep van binnen weet dat je ongelukkig was met je ex, dan is het belangrijk om voor jezelf en jouw toekomstig geluk te kiezen. En dat betekent: loslaten. Hoe moeilijk dat ook is.

Wil je tips om je hierbij te helpen? Lees dan dit blog: Ik wil mijn ex loslaten.

Naast bloggen over uiteenlopende onderwerpen waaronder relaties en geluk werk ik als psycholoog, trainer, docent en coach. Ik geef presentaties, trainingen en coachingstrajecten.

Mijn expertise is mentale fitheid en het trainen van deze fitheid. Mentaal fitte mensen gaan op een goede manier om met tegenslagen, (werk)stress en negatieve gedachten. Daarnaast zijn mentaal fitte mensen tevreden en gelukkig met zichzelf en hun leven. Wil je weten of ik iets voor jou of jouw organisatie kan betekenen? Kijk dan in mijn dienstenaanbod of stuur een e-mail naar info@louisehildebrand.nl.


Reageer op dit artikel