Blog 9. Tips voor meer geluk. Werk minder hard (en bereik meer)

22 Jun 2018
0

'Als je maar hard genoeg werkt, dan kun je bereiken wat je wilt.' 'Van hard werken is nog niemand dood gegaan.' 'Wil je wat bereiken, dan moet je er wel wat voor doen.' Dit zijn zomaar enkele uitspraken die gangbaar zijn in onze westerse maatschappij. Ze klinken logisch en aantrekkelijk. Toch begin ik steeds meer te twijfelen aan dit soort uitspraken. Want kloppen deze uitspraken wel? En nog veel belangrijker: word je er gelukkig van?

Motivatie of frustratie?

In het Engels zijn dit soort uitspraken nog verleidelijker en mooier. Via Google vond ik onderstaande quotes over hard werken.

You have to fight to reach your dream. You have to sacrifice and work hard for it. (Lionel Messi)

Work hard. Through determination and self-focus and discipline, you can accomplish anything. (Kimberly Guilfoyle)

A dream doesn't become reality through magic; it takes sweat, determination and hard work. (Colin Powell)

Is hard werken altijd de oplossing voor geluk?

Natuurlijk kunnen deze quotes inspireren om dingen gedaan te krijgen. Er is verder niks mis met deze quotes, het vinden van inspiratie of motivatie. Maar wat als je doorslaat in deze manier van denken? Wat als je kostte wat het kost dingen wil bereiken? Dingen die misschien niet binnen je mogelijkheden liggen. Of dingen waar je geen 100% grip op hebt.

Wat als je gelooft dat je alleen iets kunt bereiken als je er HARD voor werkt? Dat je vooral door moet gaan. En dat je zeker geen rust of pauzes moet nemen, juist als er veel gedaan moet worden. Dan ligt frustratie op de loer. Uitputting. Misschien een burn-out. Maar in elk geval een ongelukkig gevoel.

Leun eens wat meer achterover

Wat zou er gebeuren als je minder, of minder hard werkt? Meer rust tussendoor neemt? Orde en regelmaat in je activiteiten aanbrengt? En minder van jezelf verwacht dat je HARD MOET werken?

Vreemd maar waar. Er bestaat een kans dat je juist meer gedaan krijgt. En dat je jezelf minder moe maakt door gedachten zoals: ik MOET hard werken. Ik moet dit afmaken. Ik moet presteren. Of ik moet... (vul het maar in!)

Door minder aandacht te geven aan dit soort gedachten zul je met minder stress dingen aanpakken. Je doet elke activiteit vol aandacht en zonder storende gedachten. Tussendoor neem je de tijd om op te laden. En heel belangrijk: je laat je zeker niet  gek maken door je to-do-lijst.

Is dit wel te doen?

Zweverig? Welnee. Het is een manier van leven die je elke dag kunt uitproberen. Ik probeer er dagelijks mee bezig te zijn. Juist als ik druk ben probeer ik minder hard te werken, efficiënt te werken en meer rust te nemen.

Nu ik er een tijdje mee bezig ben merk ik dat het werkt. Ik krijg meer dingen gedaan dan normaalgesproken. En wat ik nog veel prettiger vind: ik ervaar meer rust en minder gejaagdheid. Zo kan ik ook meer genieten van de dingen die ik doe. En voel ik beter welke dingen/activiteiten/opdrachten niet meer bij me passen.

Ik daag je uit om dit eens te proberen. Volg je agenda of werk aan je to-do-lijst. Maar zeg ook tegen jezelf dat je minder hard mag werken. Of nog uitdagender: laat je (werk)dag eens komen zoals hij komt. Probeer niet te veel aandacht te geven aan storende gedachten die jou gestrest willen maken. Hoe vaker je dit probeert, hoe makkelijker het zal gaan. Succes! En deel gerust jouw ervaring onder dit blog.

Als psycholoog, coach en trainer werk ik binnen het bedrijfsleven. Ik onderzoek problemen op gebied van arbeid en mentale gezondheid. Daarnaast coach en train ik medewerkers om mentaal fit op het werk te zijn.

Mentaal fitte medewerkers zijn minder snel ziek, staan positief in hun werk en halen het beste uit zichzelf en het bedrijf. Wil je weten of ik iets voor jou of jouw bedrijf kan betekenen? Stuur gerust een e-mail naar info@louisehildebrand.nl of bel naar: 06 52 33 68 90.

Lees ook deze blogs over geluk:

Blog 1. Geld maakt (niet) gelukkig.

Blog 2. Pak negatief denken aan 

Blog 3. Doe meer leuke dingen (ja ja, makkelijk gezegd)

Blog 4. Shit happens. Pijn hoort bij het leven 

Blog 5: Laat emoties toe

Blog 6: Focus minder op je uiterlijk

Blog 7: Doe minder en neem genoeg rust

Blog 8: Wees minder serieus en kritisch


Reageer op dit artikel