Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • Goed in je vel zitten • Persoonlijk • Werk en privé • Zwangerschap • 

Bijna 37 weken, ofwel ruim 8 maanden zwanger. M'n teennagels lak ik inmiddels op m'n rug. Mijn vriend moet me met brute kracht uit bed rollen. En fietsen doe ik als vent, met m'n knieën ver uit elkaar.

36 weken zwanger: hoe gaat het nu?

Fysiek beperkt

Lopen wordt steeds lastiger en pijnlijker. Niet zozeer vanwege de extra kilo's of vanwege mijn conditie, maar meer omdat ons dochtertje met haar gewicht op mijn schaambeen en bekkenbanden drukt. Wanneer ik de supermarkt bezoek voel ik me net een hoogbejaarde oma. Zo langzaam loop ik inmiddels. Om vervolgens zo snel mogelijk even te gaan zitten.

Neem jezelf niet te serieus

Het hoort erbij. En stiekem kan ik er ook erg om lachen. Gelukkig maar, anders zou ik mezelf ontzettend in de weg zitten. Zeuren, klagen en puffen, daar ben ik niet zo van (oké, heel soms dan). En er zijn momenten dat ik er ook misbruik van maak. ('Schat, wil je misschien een glaasje drinken beneden voor me pakken? En misschien ook wat lekkers?')

Rustiger aan

Mijn zwangerschap dwingt me ook om het flink wat rustiger aan te doen. Iets wat al een uitdaging op zich is. Sinds dat ik zzp' er ben, nu zo'n 12,5 jaar, heb ik nog nooit zoveel vrije tijd voor mezelf gehad om deze rust echt te kunnen ervaren. En eerlijk is eerlijk, het voelt best goed.

Tegelijkertijd wil ik in mijn hoofd nog zoveel dingen doen zoals blogs schrijven, andere creatieve dingen doen en vooral opruimen. Gelukkig is het andere stemmetje sterker. Het stemmetje dat zegt: 'Doe het gewoon lekker rustig aan, je hoeft niks! Het is goed om te ontspannen en relaxt de bevalling in te gaan.'

De bevalling

Want ja. De bevalling staat voor de deur. Vanaf maandag ben ik niet meer te vroeg maar netjes op tijd. Ik vind het zeker erg spannend en tegelijkertijd heb ik er ook zin in. Ik ben benieuwd hoe ik alles ga beleven. En of mijn positieve mindset gaat zorgen voor een snelle bevalling met een minimale pijnbeleving.

Auw!

Natuurlijk realiseer ik me dat het pijnlijk zal zijn, maar ik kan me niet voorstellen dat het meer pijn doet dan een heup uit de kom springen. Iets wat me jaren geleden is overkomen (lees dit blog: Heup uit de kom, wat een hel!). Als ik een heupluxatie aankan, dan kan ik een bevalling zeker aan. Tenminste, zo denk ik er nu over.

Daarnaast denk ik niet dat moeder natuur zo wreed is om de pijn ondraaglijk te maken. Anders zouden vrouwen standaard bij 1 kind beslissen: dit nooit meer! Dit alles ervan uitgaande dat ik op een natuurlijke manier kan bevallen. Want voor hetzelfde geld gaat dat natuurlijk niet.

Genieten

Op dit moment geniet ik erg van het zwanger zijn. Ook al voel ik met de dag meer beperkingen. En hoewel ik nog steeds dagelijks verdrietig ben vanwege het overlijden van mijn moeder, voel ik me tegelijkertijd gelukkig.

Misschien heb ik makkelijk praten omdat mijn hele zwangerschap voor mijn gevoel erg soepel is verlopen. Ik hoor ook weleens anders. Dames die hun zwangerschap als gruwelijk hebben ervaren.

Goede mindset

Toch denk ik dat een goede mindset helpt. Ja ik ben ook flink misselijk geweest en heb dagen gehad dat ik om 18.00 uur beroerd en uitgeteld op bed lag. Ik heb vaak genoeg harde buiken gehad (of beter gezegd: gespannen buiken). Pijn aan mijn bekkenbanden en schaambeen. En nog wel meer pijntjes en kwaaltjes. Maar als je focust op deze ongemakken in plaats van ze accepteert en denkt: dit hoort erbij en gaat ook weer voorbij, dan zit je jezelf een stuk minder in de weg.

Klanten, radio en seks?

Tussen het relaxen door heb ik nog een paar coachingsklanten gehad en een paar radio-uitzendingen gemaakt. Een die gaat over rouw en rouwverwerking (Luister hier naar deze uitzending). Plus een uitzending waarin 3 hoogzwangere dames van verschillende leeftijden (23, 29 en 43 jaar) over hun zwangerschap praten.

Deze uitzending wordt aanstaande zondag om 20.00 uur en aanstaande maandag om 20.00 uur uitgezonden via www.omroepcentraal.nl. Onderwerpen die aan bod komen zijn: vooroordelen, het zwanger zijn, aankomen, je aantrekkelijk voelen en jawel: seks! Dus als je tijd hebt, luister naar deze uitzending!

Voor nu weet ik niet wanneer mijn volgende blog zal verschijnen. Voor hetzelfde geld ben ik namelijk binnen een paar dagen flink aan het puffen. Of duurt het nog een paar weken. Wat mij betreft duurt het nog een paar weken. En pers ik er nog een paar blogs uit. Ideeën heb ik in elk geval genoeg.

Wordt vervolgd.

Lees ook deze zwangerschapsblogs:

Ik ben zwanger. En nu?

Zwangerschap, buikspieren trainen en lesgeven

25 weken zwanger. Hoe heb ik de afgelopen periode beleefd?

Zwangerschap en hormonen: de (slechte?) relatie met je partner

8 maanden zwanger: een update

Naast bloggen over uiteenlopende onderwerpen waaronder mijn zwangerschap en geluk werk ik als psycholoog, trainer en coach. Ik geef presentaties, trainingen en coachingstrajecten. Mijn expertise is mentale gezondheid en onderwerpen die hiermee te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan werkstress en het versterken van je veerkracht en weerbaarheid. Kortom: beter in je vel zitten en hoe je dit zelf kunt trainen, net zoals een spier.

Wil je weten of ik iets voor jou of jouw organisatie kan betekenen? Kijk dan in mijn dienstenaanbod of stuur een e-mail naar info@louisehildebrand.nl.

 

Mathiske • 02-11-2017, 18:50
Wat fijn dat het nog zo goed gaat, de laatste loodjes zijn niet voor niks de laatste loodjes. Die bevalling kan je gewoon handelen, jij doet dat gewoon. Nog even genieten van het getrappel in je buik. Liefs x
Louise Hildebrand • 02-11-2017, 19:02
Dank je wel Mathiske, genieten van het getrappel doe ik zeker! En ik ben ook blij dat het nog zo goed gaat. Fingers crossed dat dit zo blijft! Trouwens, wat heeft je dochter een prachtige naam ;) X
Denise van der Linden • 03-11-2017, 06:51
Zooo benieuwd naar de baby en naar mama Louise. Ik vind je een held, hoe je ermee omgaat. Succes nog met de laatste loodjes xx
Louise Hildebrand • 03-11-2017, 07:25
Ahhh, dat is lief Denise! Dank je wel! xx
Hannie Nibbering • 04-11-2017, 19:39
Lieve Louise, misschien een tipje voor de druk die je dochtertje op je bekken geeft in de laatste weken van je zwangerschap. Dit kan je tijdelijk verlichten. Nl. Ga op je rug liggen met je benen omhoog tegen de muur, maar het kan ook met de benen op de zitting van een stoel/bank. Til je bekken even omhoog door je op te drukken dmv je onderbenen. Leg een dik of dubbel gevouwen baddoek of dunne kussen onder je bekken zodat je bekken ietsje hoger ligt neem er even de tijd voor, voor een 8 mnd zwangere is het soms een heel gedoe. Zet een ontspannen muziekje op en neem even de tijd om rustig te ontspannen. Je zult merken dat de druk in de onderbuik tijdelijk weer wat minder wordt. Verder een goed verloop van je laatste weken van je zwangerschap en bevalling. Lieve groet Hannie
Louise Hildebrand • 04-11-2017, 20:59
Dank je wel voor de tip Hannie, ik ga dit meteen proberen!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.