Afvallen en diëten: wat werkt wel en wat werkt niet?

06 Jun 2016
0

In deze aflevering praat ik met diëtiste Netty van Kaathoven. Wat werkt wel op gebied van afvallen en wat niet? Netty: "Er is zoveel informatie te vinden op internet. Ik merk dat mensen de weg kwijt zijn." Ook geeft Netty een paar praktische tips waar iedereen mee uit de voeten kan.

Moeheid: oorzaken en remedies

01 Jun 2016
0

Moeheid kan ontzettend vervelend zijn en beïnvloedt je hele dag. Op je werk functioneer je minder goed en thuis beland je makkelijk uitgeput op de bank of zelfs in bed. Wat kunnen redenen zijn van je moeheid? En hoe kun je ervoor zorgen dat jij je minder moe voelt?

Goede communicatie en misverstanden

08 May 2016
0

Goede communicatie is een vak apart. Doe je dat niet, dan kunnen er problemen ontstaan zoals misverstanden, irritaties, en misschien wel boosheid of ruzie. Zowel op werkgebied als privé. Welke tips kan ik gevenzodat jij duidelijk je boodschap overbrengt?

Het leven van een vluchteling in Nederland

02 May 2016
0

In deze aflevering van Mentaal Fit en Gezondpraat ik met de Syrische vluchteling Ahmed. In 2014 vluchtte hij vanuit Syrië naar Nederland. Samen met zijn vrouw en 3 kinderen woont Ahmed in Gemert en geeft hij een kijkje in zijn leven als vluchteling. "Vluchtelingen zijn mensen en kiezen er niet voor om vluchteling te zijn. Ik had samen met mijn gezin een goed leven in Syrië. Ik had een goede baan, verdiende veel geld en was gelukkig. Nu voel ik me als een 16-jarige jongen die niet weet wat hij met zijntoekomst wil."

Het leven van een vluchteling: interview met de Syrische Ahmed

14 Apr 2016
5

Druk in zijn brein. Zo omschrijft de 36-jarige Syrische vluchteling Ahmed zijn huidige mentale gezondheid. Gek is het niet. Elk moment van de dag denkt hij aan Syrië, zijn goede leven dat hij moest achterlaten en de toekomst met zijn vrouw en 3 kinderen.

Opruimen en organiseren

06 Apr 2016
0

Hoe minder spullen, hoe meer ruimte. Het klinkt zo logisch en makkelijk. Toch is opruimen voor veel mensen niet zo eenvoudig. Waarom houden we krampachtig vast aan al die spullen? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we opgeruimd en georganiseerd door het leven gaan?

Materialisme

22 Mar 2016
0

Geld maakt niet gelukkig. Of toch wel? Want wie wil er nou niet de nieuwste Iphone of Samsung, een dikke BWM of een kast van een huis? Samen met Arno Maas praat ik in deze uitzending van Mentaal Fit en Gezond over materialisme. Zijn we in Nederland niet strontverwend? En hoe kunnen we in deze maatschappij goed leren omgaan met alle druk om maar meer en meer te hebben?

De terreur van Facebook

14 Mar 2016
0

Updates van vrienden of beroemdheden. Ongenuanceerde meningen. Lekkermakende vakantiefoto's. Filmpjes, spelletjes, inspirerende quotes of een stortvloed van ellende. Noem het of je vindt het op Facebook. Maar liefst 9,6 miljoen Nederlanders maken gebruik van dit sociale netwerk en dit aantal zal in de komende jaren alleen maar stijgen. Naast een hoop voordelen brengt dit sociale netwerk ook nadelen met zich mee. Wat zijn deze voor- en nadelen? En hoe kun je voorkomen dat deze nadelen jouw leven gaan beheersen?

Oorlog en PTSS: interview met oud-militair Ad Wijntjes

08 Mar 2016
0

'In de schuldsanering, aan de drank en drugs, sommige oud-militairen raken aan lager wal.' En: 'Misschien is de situatie in Bosnië nu erger dan tijdens de oorlog.' Oud-militair en voorzitter van de stichting Veteranen met een Hart Ad Wijntjes (62) praat in deze uitzending van Mentaal Fit en Gezond openhartig met Louise Hildebrand over zijn ervaringen in Bosnië, wat een militaire uitzending met iemand doet en het belang van de stichting.

Interview voor Radio 538 in Evers Staat Op

16 Feb 2016
4

Vorige week zondag werd ik gebeld. 'Sorry dat ik je stoor op zondag, maar je spreekt metX van Radio 538. Ben jij de Louise uit het Algemeen Dagblad over Whatsapp?' Aangezien mijn geheugen niet altijd even sterk is, moest ik even nadenken... Verrek. Een paar weken terug ben ik geïnterviewd voor het AD naar aanleiding van een blog over de terreur van mobiele telefoons die ik ooit heb geschreven. 'Ja, dat ben ik', antwoordde ik.'Zou je het leuk vinden om morgen bij Evers Staat Op in de uitzending te komen?' 'Tuurlijk!', antwoordde ik.

Meditatie en Mindfulness

26 Jan 2016
0

Zweverig. Vaag. Geitenwollensokkerig. Aan meditatie hangt een wat suf imago. Toch is dit een gemiste kans. Want meditatie kan de mentale gezondheid enorm versterken. Maar wat is meditatie? Wat zijn de voordelen? Waarom hangt er zo'n zweverig imago aan? En hoe kun je op een makkelijke manier beginnen met mediteren om te profiteren van alle voordelen? Samen met Arno Maas praat ik in deze uitzending op een nuchtere manier over meditatie.

 

Goede voornemens: hoe houd je ze vol?

11 Jan 2016
0

Stoppen met roken, minder stressen of met stip op nummer 1: afvallen. Elk jaar nemen veel mensen zich voor om gezonder te leven. Toch houden veel mensen hun goede voornemens niet vol. Hoe kun je dit voorkomen? Samen met Arno Maas (die een pakje per dag rookte) en Marianne van der Ven (die 18 kilo is afgevallen) praat ik over goede voornemens en hoe je ze wél vol kunt houden.

Dating en liefdesrelaties: interview met Jan Geurtz

07 Dec 2015
0

Wanneer het om de liefde gaat geloven we graag in sprookjes en streven we naar een relatie die voor altijd meegaat. Maar hoe realistisch is dit streven eigenlijk? Hebben we een ander nodig om gelukkig te zijn? En waarom vallen veel vrouwen op foute mannen? In deze uitzending van Mentaal Fit en Gezond praat ik met schrijver en trainer Jan Geurtz over liefdesrelaties. Jan heeft verschillende boeken geschreven waaronder Verslaafd aan Liefde en Bevrijd door liefde. Volgens Jan biedt een spirituele kijk op relaties uitkomst voor veel ellende op liefdesgebied.

Verborgen leed: het gaat (niet) goed

23 Nov 2015
0

Eenzaamheid, sombere gevoelens, gevoelens van angst, twijfel, onrust, opgejaagdheid of stress. Dit soort gevoelens houden we liever voor onszelf. In onze maatschappij is het namelijk niet zo hip om te erkennen dat je emotionele problemen niet kunt handelen.

Misschien grijp je wel naar de drank, sigaretten, medicatie of eten. Hoe goed gaat het eigenlijk nou écht met jou? En natuurlijk de mensen om je heen?In deze uitzending van Mentaal Fit en Gezond praat ik samen met Arno Maas over verborgen leed. Welk soort verborgen leed is er allemaal? Hoe kun je het herkennen? En hoe kun je dit leed het beste aanpakken?

Vrijwilligerswerk

29 Oct 2015
0

Een bijdrage leveren aan de maatschappij. Zinvol zijn. Een leuke dagbesteding hebben. Nieuwe contacten opdoen of werken aan je CV. Vrijwilligers hebben verschillende redenen om zonder salaris aan de slag te gaan. Wat is vrijwilligerswerk eigenlijk? Wat komt er allemaal bij kijken? En hoe mentaal fit zijn vrijwilligers?

Timemanagement: hoe houd je alle ballen hoog?

12 Oct 2015
0
Moeite hebben om alle ballen hoog te houden. Het gevoel hebben dat je wordt geleefd. Geen tijd hebben voor jezelf. Voor veel mensen is dit herkenbaar. Hoe komt het dat iedereen het tegenwoordig zo verschrikkelijk druk heeft? Was dat vroeger anders? En hoe kan jij ervoor zorgen dat je weer grip krijgt over jouw kostbare tijd?