Blog 5: tips voor meer geluk. Laat emoties toe.

11 Oct 2017
0

Iedereen wil gelukkig zijn. De manier waarop we dit geluk nastreven verschilt van mens tot mens. Niet iedereen slaagt hierin. In deze serie van blogs ga ik dieper op dit onderwerp in. Hierbij gebruik ik mijn persoonlijke ervaring en mijn praktijkervaring als psycholoog, trainer en coach. Heb jij suggesties voor een onderwerp? Stuur gerust een e-mail naar info@louisehildebrand.nl. Misschien kan ik er een blog over schrijven. Blog 5 gaat over emoties erkennen en toelaten. Durf jij emoties echt te voelen? Of moffel jij ze liever weg?

Hoofd of hart?

Voor sommige mensen is het gemakkelijk. Die lijken wel een losgeslagen emotiebom. Als ze boos zijn. Verdrietig. Gefrustreerd. Jaloers. Of zelfs woedend. Deze mensen hebben geen probleem om hun emoties te voelen en te uiten. Waar en wanneer dan ook. Voor deze mensen is dit blog niet geschreven. Dit blog is voor mensen die voornamelijk in hun hoofd leven. En daardoor emoties best wat eng of juist vreselijk irritant vinden. Met als gevolg dat ze emoties weinig toelaten, op de automatische piloot hun leven leiden, misschien wel last hebben van onderdrukte gevoelens en daardoor minder gelukkig zijn.

De oorzaak

Hoe komt dat nou dat sommige mensen hun emoties makkelijk kunnen voelen en andere mensen niet? Een belangrijke oorzaak is dat onze cultuur veel emoties van kinds af aan stuurt en afkeurt. Je mag niet boos zijn. Laat staan woedend. Huilen of verdrietig zijn is voor watjes. Angst wordt gesust of genegeerd. Heb je het moeilijk of heb je pijn? Dan moet je vooral niet zeuren, maar vooral doorgaan. Het zijn enkele voorbeelden van opvoedkundige overtuigingen die we als kind mogelijk meekrijgen.

Noodzakelijk

In bepaalde mate kan dat natuurlijk geen kwaad. En is het handig dat ouders kinderen leren om niet te veel in te gaan op emoties. Boosheid of woede hoef je bijvoorbeeld niet om te zetten in geweld. Het wordt pas een probleem op het moment dat een kind een gevoel helemaal niet mag voelen. Of dat een kind leert dat een bepaald gevoel fout is. En dat gevoelens zoveel mogelijk genegeerd en vermeden moeten worden.

Huilen mag niet

Zo heb ik als kind meegekregen dat ik niet moest huilen. En dat ik niet verdrietig mocht zijn. Ik moest sterk zijn. Doorgaan was het motto. Of beter gezegd. Negeren van dit soort emoties. Met als gevolg dat ik tot op de dag van vandaag moeite heb om verdriet te erkennen en te voelen en dat ik me vooral focus op de zorg voor anderen en andermans verdriet.

Nu mijn moeder onlangs is overleden merk ik bijvoorbeeld dat deze sterke overtuiging er diep zit ingebakken. Ik vind stiekem bijvoorbeeld dat ik genoeg heb gehuild en me verdrietig heb gevoeld. Een maand rouwen is genoeg. Iedereen gaat vroeg of laat dood. De dood hoort nu eenmaal bij het leven.

Bij het overlijden van een dierbare zijn dit soort overtuigingen natuurlijk niet handig. Een rouwproces kost tijd en is zeker niet met een maand voorbij. Als ik mezelf zou dwingen om mijn verdriet weg te moffelen of weg te rationaliseren, dan krijg ik daar op een gegeven moment last van.

Verdriet heeft als functie om los te laten en uiteindelijk om het verlies goed te kunnen verwerken. Dus ook al vind ik in mijn hoofd dat ik gewoon verder moet gaan (en vooral niet zo verdrietig moet zijn), ik negeer deze overtuiging op het moment dat ik wel verdrietig ben. Daarnaast spreek ik mezelf toe dat ik wél verdrietig mag zijn. En dat ik de aankomende periode echt nog wel emotionele momenten zal ervaren.   

Waarom zijn emoties nuttig?

Het erkennen en voelen van emoties zorgt ervoor dat je niet als een robot leeft. Het zorgt ervoor dat je meer contrast voelt in je leven en minder vlakheid. Door minder leuke emoties goed te voelen (en te accepteren dat ze bij het mens zijn horen) kun je positieve emoties zoals blijheid, dankbaarheid, een creatief gevoel of tevredenheid sterker ervaren. En dat zorgt uiteindelijk voor meer geluk.

Een paar tips om emoties en gevoelens meer te erkennen en te accepteren

1. Ga eens voor jezelf na welke overtuigingen je hebt over emoties. Vind je dat je niet mag huilen als je verdrietig bent? Moet je van jezelf altijd maar vriendelijk en aardig zijn, ook al ben je stiekem boos? Kijk dan eens of je deze overtuigingen kunt bijstellen. Het is namelijk heel menselijk dat je weleens boos bent, gefrustreerd, geïrriteerd, teleurgesteld, jaloers of verdrietig.

2. Als je emoties toelaat zullen deze emoties nooit lang aanhouden. In mijn geval bijvoorbeeld, is het verdriet vanwege het overlijden van mijn moeder nooit 24 uur per dag aanwezig. Ook al denk je misschien van wel. Er zijn altijd momenten dat het beter gaat of zelfs dat je een geluksmoment ervaart.

3. Het hebben van een bepaalde emotie betekent niet altijd dat je actie moet ondernemen. Dit is afhankelijk van de emotie. Als je vaak boos  bent of geïrriteerd dan is het mogelijk dat iemand over je grenzen heengaat. In dat geval is het verstandig om te onderzoeken wat er aan de hand is. Verdriet vanwege het overlijden van een dierbare heeft onder andere als functie loslaten. In dat geval hoef je geen actie te ondernemen. Tenzij je er jaren last van blijft houden.

Emoties zijn niet goed of fout. Ze ontstaan door mensen, situaties of overtuigingen die je aandacht geeft. Accepteer dat emoties heel normaal zijn en gevoeld mogen worden. Dat maakt je authentiek en open voor alles wat het leven je brengt.

Lees ook deze blogs over geluk:

Blog 1. Tips voor meer geluk. Geld maakt (niet) gelukkig.

Blog 2. Tips voor meer geluk. Pak negatief denken aan 

Blog 3. Tips voor meer geluk. Doe meer leuke dingen (ja ja, makkelijk gezegd)

Blog 4. Tips voor meer geluk. Shit happens. Pijn hoort bij het leven

Als psycholoog, trainer en coach geef ik presentaties, trainingen en coachingstrajecten over onderwerpen die gerelateerd zijn aan mentale gezondheid. Denk aan werkstress, e-mailstress, negatief denken en de balans tussen werk en privé. Dat doe ik voor bedrijven en particulieren. Klik hier voor mijn dienstenaanbod.

Ervaar jij lange tijd weinig gevoelens van geluk? Of loop je ergens tegenaan waar je zelf niet uitkomt? Misschien kan ik je via een coachingstraject verder helpen. Na maximaal 6 sessies weet jij precies wat jij moet doen om jouw gevoel van geluk te versterken. Net zoals een spier kun je namelijk jouw brein trainen om meer tevredenheid en geluk te voelen.

Mijn aanpak is positief en doelgericht. Klik hier voor meer informatie over deze aanpak. Wil je weten of ik jou verder kan helpen? En of mijn aanpak geschikt is voor jou? Stuur gerust een e-mail naar: info@louisehildebrand.nl.


Reageer op dit artikel